settings icon
share icon
Pitanje

Šta je ubistvo iz milosrđa?

српски

Odgovor


„Ubistvo iz miosrđa" znači „bezbolno usmrtiti čoveka ili životinju ili dozvoliti im da umru uskraćivanjem medicinskih usluga zbog bolne i neizlečive bolesti". Ubistvo iz milosrđa se takođe naziva „eutanazija".

Grška reč euthanasia se prevodi kao „dobra smrt", što čini da ubistvo iz milosrđa zvuči kao nešto utešno u teškim medicinskim situacijama. Kada neko, posebno član porodice ili blizak prijatelj, prolazi težak bol, mentalnu degeneraciju, ili neke druge teške okolnosti, instinktivno želimo da pomognemo osobi koliko god je to moguće. Ponekad želja da se ukloni bol može da bude toliko jaka kod zdravstvenog radnika ili pacijenta da prevaziđe naše najdublje želje da se očuva život i preživi.

Ova borba između želje da se okonča patnja i želje za preživljavanjem nije ništa novo. U stvari, jedna od najstarijih priča u Svetom pismu govori o Jovovoj želji da umre u sred bola. Jov žali nad svojim životom, čak traži od Boga da ga ubije da ne bi prolazio takav bol, emotivni, fizički i duhovni (Jov 6:8-11). Sasvim je razumljivo da Jov izjavljuje: „Te duša moja voli biti udavljena, voli smrt nego kosti moje.

Dodijalo mi je; neću do veka živeti; prođi me se; jer su dani moji taština" (Jov 7:15-16).

Da li Sveto pismo odobrava Jovova osećanja? Ono svakako prepoznaje da takva osećanja postoje. Druge ličnosti u Svetom pismu su, u očajanju, tražili da umru, uključujući Iliju (1. Kraljevima 19:4) i Savla (1 Dnevnika 10:4). Sveto pismo prepoznaje da emocije pa čak i razum mogu da nađu opravdanje za „ubistvo iz milosrđa". Međutim, mi ne živimo po osećanjima, nego veri (Rimljanima 1:17). Bog ima planove i znanje koje nikada ne možemo da shvatimo. Pred kraj Jovove priče, njegov prijatelj Eliluj ga upozorava: „Čuvaj se da ne pogledaš na taštinu i voliš na nju nego nevolju" (Jov 36:21). Nije do nas da odlučimo vreme i vrstu smrti. Ubistvo iz milosrđa je greh protiv Božijeg plana i sile.

Ditrih Bonhofer je bio nemački teolog koji je imao veliko lično iskustvo patnje. Tokom Drugog svetskog rata bio je u zatvoru, a kasnije je i pogubljen od strane Trećeg rajha. Tokom vremena u zatvoru, pisao je u svojoj Etici, koja je posthumno objavljena: „Pravo da se okonča život pripada Bogu, jer samo Bog zna cilj ka kome je život usmeren. Samo Bog želi da bude onaj koji će opravdati ili odbaciti nečiji život".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je ubistvo iz milosrđa?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries