settings icon
share icon
Питање

Шта је убиство из милосрђа?

srpski
Одговор


„Убиство из миосрђа" значи „безболно усмртити човека или животињу или дозволити им да умру ускраћивањем медицинских услуга због болне и неизлечиве болести". Убиство из милосрђа се такође назива „еутаназија".

Гршка реч еутханасиа се преводи као „добра смрт", што чини да убиство из милосрђа звучи као нешто утешно у тешким медицинским ситуацијама. Када неко, посебно члан породице или близак пријатељ, пролази тежак бол, менталну дегенерацију, или неке друге тешке околности, инстинктивно желимо да помогнемо особи колико год је то могуће. Понекад жеља да се уклони бол може да буде толико јака код здравственог радника или пацијента да превазиђе наше најдубље жеље да се очува живот и преживи.

Ова борба између жеље да се оконча патња и жеље за преживљавањем није ништа ново. У ствари, једна од најстаријих прича у Светом писму говори о Јововој жељи да умре у сред бола. Јов жали над својим животом, чак тражи од Бога да га убије да не би пролазио такав бол, емотивни, физички и духовни (Јов 6:8-11). Сасвим је разумљиво да Јов изјављује: „Те душа моја воли бити удављена, воли смрт него кости моје.

Додијало ми је; нећу до века живети; прођи ме се; јер су дани моји таштина" (Јов 7:15-16).

Да ли Свето писмо одобрава Јовова осећања? Оно свакако препознаје да таква осећања постоје. Друге личности у Светом писму су, у очајању, тражили да умру, укључујући Илију (1. Краљевима 19:4) и Савла (1 Дневника 10:4). Свето писмо препознаје да емоције па чак и разум могу да нађу оправдање за „убиство из милосрђа". Међутим, ми не живимо по осећањима, него вери (Римљанима 1:17). Бог има планове и знање које никада не можемо да шватимо. Пред крај Јовове приче, његов пријатељ Елилуј га упозорава: „Чувај се да не погледаш на таштину и волиш на њу него невољу" (Јов 36:21). Није до нас да одлучимо време и врсту смрти. Убиство из милосрђа је грех против Божијег плана и силе.

Дитрих Бонхофер је био немачки теолог који је имао велико лично искуство патње. Током Другог светског рата био је у затвору, а касније је и погубљен од стране Трећег рајха. Током времена у затвору, писао је у својој Етици, која је постхумно објављена: „Право да се оконча живот припада Богу, јер само Бог зна циљ ка коме је живот усмерен. Само Бог жели да буде онај који ће оправдати или одбацити нечији живот".

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је убиство из милосрђа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries