settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to tihi čas?

српски

Odgovor


Tihi čas je važan deo svakodnevnog života jednog hrišćanina, jer se on tada povlači na udobno i prilično usamljeno mesto, (obično) u svom domu gde se može približiti Bogu bez da ga neko ometa. Tihi čas je vreme odeljeno svakog dana, za sastanak između vernika i Boga. Sastoji se od čitanja nekog dela Biblije po izboru vernika i molitve.

Svakom verniku je potrebno da provede vreme u miru sa Gospodom. Ako je Isusu to bilo potrebno, koliko je nama još potrebnije? Isus se često udaljavao od drugih kako bi redovno komunicirao sa svojim Ocem, kako nam to kaže sledeći tekst iz Svetog Pisma: „Tada dođe Isus s njima u selo koje se zove Getsimanija, i reče učenicima: „ Sedite tu dok ja idem tamo da se pomolim Bogu ""(Matej 26:36). „A ujutro, dok je još bilo sasvim mračno, usta, iziđe i ode u pusto mesto, te se onde moljaše." (Marko 1:35). „A on se povlačio u usamljena mesta i molio se Bogu. "(Luka 5:16).

Nije važna dužina tihog časa, ali bi trebalo imati dovoljno vrmene za razmišljanje o pročitanom tekstu kao i za molitvu u vezi toga ili bilo čega drugog. Približavanje Bogu je dragoceno iskustvo, a kada se stvori redovna navika tihog časa, željno se iščekuje to određeno vreme za učenje i molitvu. Ako su naši rasporedi toliko ispunjeni i se osećamo pod pritiskom da ne možemo svakodnevno odvojiti neko vreme za susret sa našim nebeskim Ocem, onda je došao red da reviziramo naš rasporeda kako bismo uklonili „zauzetost".

Upozorenje: neke istočnjačke religije koje podučavaju principe meditacije uključuju uputstva o „pražnjenju uma" koncentrišući se na ponavljanje zvuka ili određene reči iznova i iznova. Tim putem, Sotona može da uđe u naš um i da izazove pustoš u našim mislima. Umesto toga, hrišćani treba da slede savet apostola Pavla u Filipljanima 4:8: „ Uostalom, braćo, što god je istinito, što god je časno, što god je pravedno, što god je čisto, što god ljubazno, što god je na dobru glasu, ako je kakva vrlina, ako je kakva pohvala, na to mislite ". Ispunjavanje uma ovim lepim mislima ne može a da ne donese mir i ugodi Bogu. Naš tihi čas bi trebalo da bude vreme transformacije kroz obnavljanje našeg uma (Rimljanima 12: 2), a ne kroz njegovo pražnjenje.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to tihi čas?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries