settings icon
share icon
Pitanje

Kako hrišćanski roditelji treba da se odnose prema ćerki tinejdžerki koja je zatrudnela?

српски

Odgovor


Izgleda da je za hrišćane najteže da se sete da nije greh biti trudan. Nije greh biti trudan van braka. Nije greh roditi se u porodici gde roditelji nisu venčani. Greh je upražnajvati seks van bračne zajednice – podjednako za muškarce i za žene. Ali, nebiblijsku intimnu vezu je mnogo lakše sakriti od očiju kritike, nego trudnoću i nažalost, manje je štetno za ugled porodice u hrišćanskoj zajednici.

I koliko god bilo razočaravajuće i preteško saznati da je ćerka tinejdžerka trudna, od ključne je važnosti zadržati perspektivu kraljevstva. Greh je već počinjen. Pod kakvim god uticajima tinejdžeri bili, koji ih vode u greh, sada ne mogu da se izbegnu. Ova nova situacija ne tiče se moralnosti u vezi sa vanbračnim seksom ili ugleda porodice. Tiče se razvoja deteta. Sva deca su blagoslov od Boga i On ima plan za svakog od njih (Psalam 139:13-18). Iako okolnosti pod kojim beba dolazi na svet mogu da budu manje nego idealni, to dete je Bog dragoceno i voljeno je, kao bilo koje drugo.

Trudna ćerka je takođe dragocena Bogu. Uloga roditelja je da podučavaju i vode svoju decu da žive pobožnim životima u bilo kakvoj situaciji da se nađu. Ovo je idealna prilika da se uradi baš to. Devojčica je možda uplašena, posramljena i emotivna i odgovornost je njenih roditelja da joj pomognu da prevaziđe emocije i obrati se svom nebeskom Ocu.

Neki roditelji se plaše da će, pružajući podršku i ljubav koja joj je potrebna, ohrabriti ponašanje koje je vodilo da trudnoće. Ali ponavljamo, biti trudna i roditi dete nije greh i postoje mnoge druge koristi da se aktivno i javno podrži trudna tinejdžerka. To stvara okruženje u kome je dete vrednovano kao blagoslov. To ohrabruje oca da preuzme odgovornost bez straha. I to čini abortus mnogo manje poželjnim izborom.

Ukoliko porodica napusti trudnu tinejdžerku – čak i emotivno – veća je verovatnoća da će praviti štetne izbore. Ona može da pomisli da je udaja za bebinog oca jedini izbor. Možda neće znati kako da se brine za svoje zdravlje i zdravlje bebe. Druge trudne tinejdžerke će možda videti to promenljivo ponašanje i kriti svoje stanje.

Suprotno tome, devojčica će moći da pravi mnogo mudrije izbore u vezi sa samom sobom i sa bebinom budućnošću ukoliko može da se odmara u prihvatanju roditelja i njihovom vođstvu. Učiniti to putovanje emotivno još težim neće podstaći jasno razmišljanje. Mudri roditelji pomoći će svojoj ćerki da odluči između toga da zadrži dete ili da ga da na usvajanje. Možda može da bude koristno i da se uključi otac i njegova porodica; on mora da preuzme vlasništvo nad situacijom isto toliko koliko i majka. Posle molitve, roditelji treba da budu jasni u vezi sa nivoom podrške koju mogu da pruže u odgajanju deteta. Treba da iskoriste prednosti hrišćanskih kriznih centara za trudnoću.

Naš Bog je moćan Bog koji može da donese radost i blagoslov čak i iz greha. Možda trudnoj tinejdžerki i njenoj porodici predstoje jako teška vremena, ali naš Bog je Bog koji izbavlja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako hrišćanski roditelji treba da se odnose prema ćerki tinejdžerki koja je zatrudnela?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries