settings icon
share icon
Питање

Како хришћански родитељи треба да се односе према ћерки тинејџерки која је затруднела?

srpski
Одговор


Изгледа да је за хришћане најтеже да се сете да није грех бити трудан. Није грех бити трудан ван брака. Није грех родити се у породици где родитељи нису венчани. Грех је упражнајвати секс ван брачне заједнице – пођеднако за мушкарце и за жене. Али, небиблијску интимну везу је много лакше сакрити од очију критике, него трудноћу и нажалост, мање је штетно за углед породице у хришћанској заједници.

И колико год било разочаравајуће и претешко сазнати да је ћерка тинејџерка трудна, од кључне је важности задржати перспективу краљевства. Грех је већ почињен. Под каквим год утицајима тинејџери били, који их воде у грех, сада не могу да се избегну. Ова нова ситуација не тиче се моралности у вези са ванбрачним сексом или угледа породице. Тиче се развоја детета. Сва деца су благослов од Бога и Он има план за сваког од њих (Псалам 139:13-18). Иако околности под којим беба долази на свет могу да буду мање него идеални, то дете је Бог драгоцено и вољено је, као било које друго.

Трудна ћерка је такође драгоцена Богу. Улога родитеља је да подучавају и воде своју децу да живе побожним животима у било каквој ситуацији да се нађу. Ово је идеална прилика да се уради баш то. Девојчица је можда уплашена, посрамљена и емотивна и одговорност је њених родитеља да јој помогну да превазиђе емоције и обрати се свом небеском Оцу.

Неки родитељи се плаше да ће, пружајући подршку и љубав која јој је потребна, охрабрити понашање које је водило да трудноће. Али понављамо, бити трудна и родити дете није грех и постоје многе друге користи да се активно и јавно подржи трудна тинејџерка. То ствара окружење у коме је дете вредновано као благослов. То охрабрује оца да преузме одговорност без страха. И то чини абортус много мање пожељним избором.

Уколико породица напусти трудну тинејџерку – чак и емотивно – већа је вероватноћа да ће правити штетне изборе. Она може да помисли да је удаја за бебиног оца једини избор. Можда неће знати како да се брине за своје здравље и здравље бебе. Друге трудне тинејџерке ће можда видети то променљиво понашање и крити своје стање.

Супротно томе, девојчица ће моћи да прави много мудрије изборе у вези са самом собом и са бебином будућношћу уколико може да се одмара у прихватању родитеља и њиховом вођству. Учинити то путовање емотивно још тежим неће подстаћи јасно размишљање. Мудри родитељи помоћи ће својој ћерки да одлучи између тога да задржи дете или да га да на усвајање. Можда може да буде користно и да се укључи отац и његова породица; он мора да преузме власништво над ситуацијом исто толико колико и мајка. После молитве, родитељи треба да буду јасни у вези са нивоом подршке коју могу да пруже у одгајању детета. Треба да искористе предности хришћанских кризних центара за трудноћу.

Наш Бог је моћан Бог који може да донесе радост и благослов чак и из греха. Можда трудној тинејџерки и њеној породици предстоје јако тешка времена, али наш Бог је Бог који избавља.

EnglishВрати се на Српску страну

Како хришћански родитељи треба да се односе према ћерки тинејџерки која је затруднела?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries