settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači tražiti prvo carstvo Božije?

српски

Odgovor


Isus je rekao da prvo tražimo Carstvo Božije u svojoj Propovedi na gori (Matej 6:33). Značenje stiha je bukvalno kao što i zvuči. Mi prioritetno treba da tražimo stvari od Boga umesto stvari ovog sveta. Najpre, to znači da moramo tražiti spasenje koje je svojstveno carstvu Božjem, jer je vrednije od svih svetskih bogatstava. Da li to znači da bismo trebali zanemariti razumne i svakodnevne dužnosti koje pomažu u održavanju našeg života? Sigurno ne. Ali za hrišćane bi trebalo da postoji razlika u stavu prema njima. Ako se brinemo o Božjem delu kao prioritetu — tražimo Njegovo spasenje, živimo u poslušnosti Njemu i govorimo drugima o dobroj vesti spasenja — onda će se On pobrinuti za naš posao kao što je i obećao — i ako je to način kako stvari funkcionišu, zašto da se brinemo?

Ali, kako da znamo da li prvo zaista tražimo Božje carstvo? Postoje pitanja koja možemo da si postavimo. „Gde prvenstveno trošim energiju? Da li se svo moje vreme i novac troše na dobra i aktivnosti koje će sigurno propasti ili za Božije delo — čiji rezultati će trajati večno?" Vernici koji su zaista naučili da Boga stavljaju na prvo mesto, mogu da se odmore u ovoj svetoj dinamici: „... a sve ovo dodaće vam se."

Bog je obećao da će pobrinuti za svoje i da će ispuniti sve njihove potrebe (Filipljanima 4:19), ali Njegova ideja o onome što nama treba često se razlikuje od naše, i Njegovo vreme će samo povremeno ispuniti naša očekivanja. Na primer, možemo videti kao svoju potrebu da budemo bogati ili da napredujemo, ali možda Bog zna da je ono što nam zaista treba, vreme siromaštva, gubitka ili samoće. Kada se ovo dogodi, u dobrom smo društvu. Bog je voleo Jova i Iliju, ali je dozvolio da Satana uništi Jova (sve pod njegovim budnim okom), i dozvolio je toj zloj ženi Jezavelji da slomi duh Njegovog proroka Ilije (Jov 1–2; 1. Carevima 18–19. ). U oba slučaja, Bog je dao obnovljenje i podršku posle ovih iskušenja.

Ovi „negativni" aspekti carstva se suprotstavljaju jeresi koja se sve više uvećava širom sveta, takozvanom „evanđelju prosperiteta." Sve veći broj lažnih učitelja okuplja sledbenike pod porukom: „Bog želi da budeš bogat! " Ali ta filozofija nije savet Biblije — a sigurno nije ni savet iz Mateja 6:33, koji sigutno nije formula za sticanje bogatstva, već opis kako Bog deluje. Isus je učio da naš fokus treba da bude daleko od ovog sveta — njegovog statusa i lažne privlačnosti — i usmeren na stvari Božjeg carstva.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači tražiti prvo carstvo Božije?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries