settings icon
share icon
Питање

Шта значи тражити прво царство Божије?

srpski
Одговор


Исус је рекао да прво тражимо Царство Божије у својој Проповеди на гори (Матеј 6:33). Значење стиха је буквално као што и звучи. Ми приоритетно треба да тражимо ствари од Бога уместо ствари овог света. Најпре, то значи да морамо тражити спасење које је својствено царству Божјем, јер је вредније од свих светских богатстава. Да ли то значи да бисмо требали занемарити разумне и свакодневне дужности које помажу у одржавању нашег живота? Сигурно не. Али за хришц́ане би требало да постоји разлика у ставу према њима. Ако се бринемо о Божјем делу као приоритету — тражимо Његово спасење, живимо у послушности Њему и говоримо другима о доброј вести спасења — онда ц́е се Он побринути за наш посао као што је и обец́ао — и ако је то начин како ствари функционишу, зашто да се бринемо?

Али, како да знамо да ли прво заиста тражимо Божје царство? Постоје питања која можемо да си поставимо. „Где првенствено трошим енергију? Да ли се сво моје време и новац троше на добра и активности које ц́е сигурно пропасти или за Божије дело — чији резултати ће трајати вечно?" Верници који су заиста научили да Бога стављају на прво место, могу да се одморе у овој светој динамици: „... а све ово додаће вам се."

Бог је обец́ао да ц́е побринути за своје и да ће испунити све њихове потребе (Филипљанима 4:19), али Његова идеја о ономе што нама треба често се разликује од наше, и Његово време ц́е само повремено испунити наша очекивања. На пример, можемо видети као своју потребу да будемо богати или да напредујемо, али можда Бог зна да је оно што нам заиста треба, време сиромаштва, губитка или самоц́е. Када се ово догоди, у добром смо друштву. Бог је волео Јова и Илију, али је дозволио да Сатана уништи Јова (све под његовим будним оком), и дозволио је тој злој жени Језавељи да сломи дух Његовог пророка Илије (Јов 1–2; 1. Царевима 18–19. ). У оба случаја, Бог је дао обновљење и подршку после ових искушења.

Ови „негативни" аспекти царства се супротстављају јереси која се све више увец́ава широм света, такозваном „еванђељу просперитета." Све вец́и број лажних учитеља окупља следбенике под поруком: „Бог жели да будеш богат! " Али та филозофија није савет Библије — а сигурно није ни савет из Матеја 6:33, који сигутно није формула за стицање богатства, вец́ опис како Бог делује. Исус је учио да наш фокус треба да буде далеко од овог света — његовог статуса и лажне привлачности — и усмерен на ствари Божјег царства.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи тражити прво царство Божије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries