settings icon
share icon
Pitanje

Šta treba da tražim u ženi?

српски

Odgovor


Pored zajedništva sa Bogom, najznačajniji odnos koji muškarac može da ima je odnos sa svojom ženom. Kod traženja supruge, prvi princip je da to bude žena koja veruje u Isusa Hrista. Apostol Pavle kaže da ne vučemo jaram sa nevernicima (2. Korinćanima 6:14). Ako se muškarac i žena ne slažu oko te suštinske stvari, ne mogu da imaju pobožan brak koji će ih ispunjavati.

Međutim, brak dvoje vernika ne garantuje da će on biti sasvim skladan. Činjenica da je neka žena hrišćanka ne znači i da se duhovno slažete. Da li su u njeni duhovni ciljevi isti kao tvoji? Da li se slažete po pitanju doktrinarnih uverenja? Da li je posvećena Bogu kao i ti? Osobine potencijalne supruge su od suštinske važnosti. Previše muškaraca ulazi u brak zbog zaljubljenosti i fizičke privlačnosti, a to može da bude greška.

Kakve osobine muškarac treba da traži u ženi? U Bibliji nalazimo neke principe po kojima možemo da stvorimo sliku pobožne žene. Ona prvenstveno mora da bude predana Gospodu. Apostol Pavle poručuje ženama da budu podređene svojim muževima (Efescima 5.22-24). Ako žena nije predana Bogu, verovatno neće gledati na potčinjenost mužu kao na važnu stavku za njeno duhovno zdravlje. Ne možemo da ispunimo ničija očekivanja ako najpre ne dozvolimo Bogu da nas ispuni. Žena kojoj je Bog centar života je dobra kandidatkinja za suprugu.

Apostol Pavle govori o ženskim karakternim osobinama i u instrukcijama za crkvene vođe. “Žene isto tako da su časne, da ne klevetaju, trezvene, verne u svemu” (1. Timoteju 3:11). Drugim rečima, to je žena koja nije arogantna, zna kad treba da govori a kad da ćuti i ume da zauzme svoje mesto pored muža. Njoj je na prvom mestu zajedništvo sa Bogom i duhovni rast.

U braku veću odgovornost ima muž jer ga je Bog postavio da bude glava svoje porodice, po modelu Hrista i crkve (Efescima 5:25-33). To je odnos zasnovan na ljubavi. Kao što je Hristos zavoleo crkvu i predao sebe za nju, i muž treba da voli ženu kao što voli svoje telo. Prema tome, mužev lični odnos sa Bogom je od ključne važnosti za uspeh njegovog braka i porodice. Muškarca koji je duhovno zreo i poštuje Boga odlikuje požrtvovanost i služenje u braku. Mudar odabir supruge sa biblijskim karakternim osobinama je važan, ali isto tako važan je i njegov duhovni rast i prihvatanje Božije volje. Muškarac koji želi da bude ugodan Bogu sposoban je da pomogne svojoj ženi u duhovnom rastu i može da gradi brak kojim će pored njih dvoje i Bog biti zadovoljan.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta treba da tražim u ženi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries