settings icon
share icon
Питање

Шта треба да тражим у жени?

srpski
Одговор


Поред заједништва са Богом, најзначајнији однос који мушкарац може да има је однос са својом женом. Код тражења супруге, први принцип је да то буде жена која верује у Исуса Христа. Апостол Павле каже да не вучемо јарам са неверницима (2. Коринћанима 6:14). Ако се мушкарац и жена не слажу око те суштинске ствари, не могу да имају побожан брак који ће их испуњавати.

Међутим, брак двоје верника не гарантује да ће он бити сасвим складан. Чињеница да је нека жена хришћанка не значи и да се духовно слажете. Да ли су у њени духовни циљеви исти као твоји? Да ли се слажете по питању доктринарних уверења? Да ли је посвећена Богу као и ти? Особине потенцијалне супруге су од суштинске важности. Превише мушкараца улази у брак због заљубљености и физичке привлачности, а то може да буде грешка.

Какве особине мушкарац треба да тражи у жени? У Библији налазимо неке принципе по којима можемо да створимо слику побожне жене. Она првенствено мора да буде предана Господу. Апостол Павле поручује женама да буду подређене својим мужевима (Ефесцима 5.22-24). Ако жена није предана Богу, вероватно неће гледати на потчињеност мужу као на важну ставку за њено духовно здравље. Не можемо да испунимо ничија очекивања ако најпре не дозволимо Богу да нас испуни. Жена којој је Бог центар живота је добра кандидаткиња за супругу.

Апостол Павле говори о женским карактерним особинама и у инструкцијама за црквене вође. “Жене исто тако да су часне, да не клеветају, трезвене, верне у свему” (1. Тимотеју 3:11). Другим речима, то је жена која није арогантна, зна кад треба да говори а кад да ћути и уме да заузме своје место поред мужа. Њој је на првом месту заједништво са Богом и духовни раст.

У браку већу одговорност има муж јер га је Бог поставио да буде глава своје породице, по моделу Христа и цркве (Ефесцима 5:25-33). То је однос заснован на љубави. Као што је Христос заволео цркву и предао себе за њу, и муж треба да воли жену као што воли своје тело. Према томе, мужев лични однос са Богом је од кључне важности за успех његовог брака и породице. Мушкарца који је духовно зрео и поштује Бога одликује пожртвованост и служење у браку. Мудар одабир супруге са библијским карактерним особинама је важан, али исто тако важан је и његов духовни раст и прихватање Божије воље. Мушкарац који жели да буде угодан Богу способан је да помогне својој жени у духовном расту и може да гради брак којим ће поред њих двоје и Бог бити задовољан.Врати се на Српску страну

Шта треба да тражим у жени?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries