settings icon
share icon
Pitanje

Treba li aktivno da tražimo supružnika, ili da čekamo da nam ga dovede Bog?

српски

Odgovor


Odgovor na oba pitanja je “da”. Između to dvoje treba da postoji značajna ravnoteža. Ne treba bezglavo tražiti bračnog druga, kao da to zavisi samo od nas. Ali ne treba ni da budemo pasivni, misleći da će nam jednog dana Bog dovesti bračnog druga na vrata. Kada odlučimo da je vreme da tražimo supružnika, treba da počnemo sa molitvom. Prvi korak je da se podredimo Božijoj volji. “Teši se Gospodom, i učiniće ti šta ti srce želi" (Psalam 37:4). Tešiti se Gospodom znači naći zadovoljstvo u poznavanju njega. On stavlja želje u srce onoga koji ga traži. U kontekstu traženja supružnika to znači da ćemo želeti onaj tip partnera koji nam je on namenio i koji će nam pričinjavati radost. U Pričama Solomunovim 3:6 piše: „Na svim putevima svojim imaj ga na umu, i On će upravljati staze tvoje.” Uključiti Boga u traženje bračnog druga znači da treba da se podredimo njegovoj suverenoj volji i da priznamo da je njegov izbor najbolji za nas.

Pošto smo se podredili Božijoj volji, treba da budemo načisto sa karakteristikama pobožnog muža ili žene i da tražimo nekoga sa duhovnim kvalitetom. Vrlo je važno da shvatimo koje su to karakteristike, pa tek onda da tražimo nekoga ko ih poseduje. Ako se zaljubimo u nekoga i tek posle shvatimo da ta osoba nije duhovno podobna, bićemo povređeni i naći ćemo se u teškoj situaciji.

Kada smo upoznati sa biblijskim instrukcijama, možemo aktivno početi sa traženjem bračnog druga, a Bog će po svojoj savršenoj volji i u pravo vreme dovesti tu osobu u naš život. Ako se budemo molili, Bog će nas dovesti do osobe koju nam je namenio. Budemo li čekali na pravo vreme, on će nam dati nekoga ko najviše odgovara našem poreklu, ličnosti i željama. Moramo da mu verujemo u pogledu pravog vremena (Priče 3:5), čak i kad se to ne uklapa naša očekivanja. Bog nekad poziva ljude da uopšte ne ulaze u brak (1. Korinćanima 7), ali u takvim situacijama on je vrlo jasan zato što uzima od osobe želju za brakom. Božije vreme je savršeno, a uz veru i strpljenje primićemo njegovo obećanje (Jevrejima 6:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Treba li aktivno da tražimo supružnika, ili da čekamo da nam ga dovede Bog?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries