settings icon
share icon
Питање

Треба ли активно да тражимо супружника, или да чекамо да нам га доведе Бог?

srpski
Одговор


Одговор на оба питања је “да”. Између то двоје треба да постоји значајна равнотежа. Не треба безглаво тражити брачног друга, као да то зависи само од нас. Али не треба ни да будемо пасивни, мислећи да ће нам једног дана Бог довести брачног друга на врата. Када одлучимо да је време да тражимо супружника, треба да почнемо са молитвом. Први корак је да се подредимо Божијој вољи. “Теши се Господом, и учиниће ти шта ти срце жели" (Псалам 37:4). Тешити се Господом значи наћи задовољство у познавању њега. Он ставља жеље у срце онога који га тражи. У контексту тражења супружника то значи да ћемо желети онај тип партнера који нам је он наменио и који ће нам причињавати радост. У Причама Соломуновим 3:6 пише: „На свим путевима својим имај га на уму, и Он ће управљати стазе твоје.” Укључити Бога у тражење брачног друга значи да треба да се подредимо његовој сувереној вољи и да признамо да је његов избор најбољи за нас.

Пошто смо се подредили Божијој вољи, треба да будемо начисто са карактеристикама побожног мужа или жене и да тражимо некога са духовним квалитетом. Врло је важно да шватимо које су то карактеристике, па тек онда да тражимо некога ко их поседује. Ако се заљубимо у некога и тек после шватимо да та особа није духовно подобна, бићемо повређени и наћи ћемо се у тешкој ситуацији.

Када смо упознати са библијским инструкцијама, можемо активно почети са тражењем брачног друга, а Бог ће по својој савршеној вољи и у право време довести ту особу у наш живот. Ако се будемо молили, Бог ће нас довести до особе коју нам је наменио. Будемо ли чекали на право време, он ће нам дати некога ко највише одговара нашем пореклу, личности и жељама. Морамо да му верујемо у погледу правог времена (Приче 3:5), чак и кад се то не уклапа наша очекивања. Бог некад позива људе да уопште не улазе у брак (1. Коринћанима 7), али у таквим ситуацијама он је врло јасан зато што узима од особе жељу за браком. Божије време је савршено, а уз веру и стрпљење примићемо његово обећање (Јеврејима 6:12).Врати се на Српску страну

Треба ли активно да тражимо супружника, или да чекамо да нам га доведе Бог?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries