settings icon
share icon
Pitanje

Šta treba da tražim u mužu?

српски

Odgovor


Kada hrišćanka traži muža, treba da traži čoveka po Božijem srcu (Dela 13:22). Najvažniji odnos svakoga od nas treba da bude lični odnos sa Gospodom Isusom Hristom. On je na prvom mestu. Ako je vertikalni odnos sa Gospodom onakav kakav treba da bude, onda će se to osetiti i u horizontalnim odnosima. Prema tome, potencijalni muž treba da bude čovek koji je poslušan Božijoj reči i koji nastoji da svojim životom proslavlja Boga (1. Korinćanima 10:31).

Koje osobine još treba da traži žena? Apostol Pavle pravi njihov spisak u trećoj glavi 1. Timoteju. To su kvalifikacije koje mora da ima vođa crkvene zajednice. Ipak, one treba da krase svakog čoveka koji je po Božijem srcu. Parafrazirano, on treba da bude strpljiv i odmeren, da ne bude ponosan već trezvenog razmišljanja, da kontroliše emocije, bude ljubazan, sposoban da pouči, da ne bude pijanica niti rob drugih strasti, da nije nasilan, da bude uvek usredsređen na Boga, da nije usijane glave i da se lako ne vređa. Treba da bude zahvalan na onome što prima od Boga i da ne zavidi drugima zbog njihovih darova.

Navedene osobine opisuju čoveka koji je u procesu postizanja duhovne zrelosti. Žena treba da traži takvog muškarca. Fizička privlačnost, slična interesovanja, vrline i mane koje se upotpunjuju i želja za potomstvom jesu vredni razmatranja. Međutim, naspram duhovnih kvaliteta one moraju da zauzmu drugo mesto. Čovek kome možeš da veruješ, koga poštuješ i slediš na putu pobožnosti vredi više od onog koji dobro izgleda, koji je slavan, uticajan i ima novca.

Na kraju, kada žena traži muža, mora da se preda Božijoj volji. Svaka žena želi da nađe svog princa iz bajke, ali će se najverovatnije udati za čoveka koji ima mana isto koliko i ona. Njih dvoje će uz Božiju milost provesti život učeći kako da budu partneri i sluge jedno drugom. U taj drugi po važnosti odnos ne treba da uđemo u oblaku emocija, već širom otvorenih očiju. Zato odnos sa Gospodom i Spasiteljem, najvažnijim od svih, treba da bude u središtu naših života.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta treba da tražim u mužu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries