settings icon
share icon
Питање

Шта треба да тражим у мужу?

srpski
Одговор


Када хришћанка тражи мужа, треба да тражи човека по Божијем срцу (Дела 13:22). Најважнији однос свакога од нас треба да буде лични однос са Господом Исусом Христом. Он је на првом месту. Ако је вертикални однос са Господом онакав какав треба да буде, онда ће се то осетити и у хоризонталним односима. Према томе, потенцијални муж треба да буде човек који је послушан Божијој речи и који настоји да својим животом прославља Бога (1. Коринћанима 10:31).

Које особине још треба да тражи жена? Апостол Павле прави њихов списак у трећој глави 1. Тимотеју. То су квалификације које мора да има вођа црквене заједнице. Ипак, оне треба да красе сваког човека који је по Божијем срцу. Парафразирано, он треба да буде стрпљив и одмерен, да не буде поносан већ трезвеног размишљања, да контролише емоције, буде љубазан, способан да поучи, да не буде пијаница нити роб других страсти, да није насилан, да буде увек усредсређен на Бога, да није усијане главе и да се лако не вређа. Треба да буде захвалан на ономе што прима од Бога и да не завиди другима због њихових дарова.

Наведене особине описују човека који је у процесу постизања духовне зрелости. Жена треба да тражи таквог мушкарца. Физичка привлачност, слична интересовања, врлине и мане које се употпуњују и жеља за потомством јесу вредни разматрања. Међутим, наспрам духовних квалитета оне морају да заузму друго место. Човек коме можеш да верујеш, кога поштујеш и следиш на путу побожности вреди више од оног који добро изгледа, који је славан, утицајан и има новца.

На крају, када жена тражи мужа, мора да се преда Божијој вољи. Свака жена жели да нађе свог принца из бајке, али ће се највероватније удати за човека који има мана исто колико и она. Њих двоје ће уз Божију милост провести живот учећи како да буду партнери и слуге једно другом. У тај други по важности однос не треба да уђемо у облаку емоција, већ широм отворених очију. Зато однос са Господом и Спаситељем, најважнијим од свих, треба да буде у средишту наших живота.Врати се на Српску страну

Шта треба да тражим у мужу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries