w Šta Biblija kaže o trajnim oblicima kontrole rađanja / sterilizacije, tj. vezivanju jajovoda, histerektomiji ili vazektomiji?
settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o trajnim oblicima kontrole rađanja / sterilizacije, tj. vezivanju jajovoda, histerektomiji ili vazektomiji?

српски

Odgovor


Kontrola rađanja može biti kontroverzna tema među hrišćanima jer Biblija jasno ne odobrava niti osuđuje njenu upotrebu. Ni Biblija ne govori o trajnim oblicima kontrole rađanja kao što su vezivanje jajovoda ili vazektomija, pošto su ovi postupci bili nepoznati u biblijska vremena. Kontrola rađanja, trajna ili drugačija, stvar je srca i ličnih uverenja muža i žene.

U svakoj raspravi o trajnoj kontroli rađanja, moramo biti svesni da su deca Božji dar (Psalam 127:3–5). Deca nisu teret za nošenje, već blagoslovi koje treba primiti sa radošću. Iz biblijske perspektive, svaki bračni par treba da „očekuje“ da će imati decu i da barem bude spreman za tu mogućnost. Nemogućnost rađanja dece u drevnim vremenima smatrana je prokletstvom, a sposobnost začeća radošću. U Bibliji nikada nismo imali primer nekog ko je bio nesrećan zbog rađanja dece.

Trajna kontrola rađanja (tj. vazektomija ili podvezivanje jajovoda) može biti prikladna za neke parove koji smatraju da ne bi trebalo da imaju više dece. Možda postoje zdravstveni, finansijski problemi ili problemi vezani za odnose. Odluka da se koristi trajna kontrola rađanja ne bi trebalo da bude zasnovana na sebičnosti ili taštini (Filipljanima 2:3–4), već na želji da se ugodi Bogu i da se sledi Njegova volja.

Mnogi ljudi smatraju da bi trebalo da želimo da imamo decu baš kao što želimo da primimo sve Božje blagoslove i da ne bi trebalo da ograničavamo veličinu porodice trajnom kontrolom rađanja. Međutim, pošto Biblija ne zabranjuje kontracepciju, privremenu ili trajnu, ne možemo reći da je pogrešna u svim okolnostima. Kroz naše lične odnose sa Bogom, možemo tražiti Božju volju kroz koju On da reši koliko će biti velika naša porodica.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o trajnim oblicima kontrole rađanja / sterilizacije, tj. vezivanju jajovoda, histerektomiji ili vazektomiji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries