settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о трајним облицима контроле рађања / стерилизације, тј. везивању јајовода, хистеректомији или вазектомији?

srpski
Одговор


Контрола рађања може бити контроверзна тема међу хришц́анима јер Библија јасно не одобрава нити осуђује њену употребу. Ни Библија не говори о трајним облицима контроле рађања као што су везивање јајовода или вазектомија, пошто су ови поступци били непознати у библијска времена. Контрола рађања, трајна или другачија, ствар је срца и личних уверења мужа и жене.

У свакој расправи о трајној контроли рађања, морамо бити свесни да су деца Божји дар (Псалам 127:3–5). Деца нису терет за ношење, вец́ благослови које треба примити са радошц́у. Из библијске перспективе, сваки брачни пар треба да „очекује“ да ц́е имати децу и да барем буде спреман за ту могуц́ност. Немогуц́ност рађања деце у древним временима сматрана је проклетством, а способност зачец́а радошц́у. У Библији никада нисмо имали пример неког ко је био несрец́ан због рађања деце.

Трајна контрола рађања (тј. вазектомија или подвезивање јајовода) може бити прикладна за неке парове који сматрају да не би требало да имају више деце. Можда постоје здравствени, финансијски проблеми или проблеми везани за односе. Одлука да се користи трајна контрола рађања не би требало да буде заснована на себичности или таштини (Филипљанима 2:3–4), вец́ на жељи да се угоди Богу и да се следи Његова воља.

Многи људи сматрају да би требало да желимо да имамо децу баш као што желимо да примимо све Божје благослове и да не би требало да ограничавамо величину породице трајном контролом рађања. Међутим, пошто Библија не забрањује контрацепцију, привремену или трајну, не можемо рец́и да је погрешна у свим околностима. Кроз наше личне односе са Богом, можемо тражити Божју вољу кроз коју Он да реши колико ће бити велика наша породица.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о трајним облицима контроле рађања / стерилизације, тј. везивању јајовода, хистеректомији или вазектомији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries