settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Toronto blagoslov?

српски

Odgovor


„Torontno blagoslov" je navodno izliće Svetog Duha na ljude u Toronto Airport hrišćanskoj crkvi (Toronto Airport Christian Fellowship) , koja se pre zvala crkva Toronto Airport Vineyard. Pentekostalni pastir Rendi Klark je, 20. januara 1994. godine, govorio u crkvi i dao svoje svedočanstvo kako bi se „napio" u Duhu i nekontrolisano smejao. Kao odgovor na njegovo svedočanstvo, cela crkva je doživela erupciju pometnje zbog ljudi koji su se smejali, mrljali, igrali, tresli se, lajali kao psi i čak se potpuno paralisali. Ova iskustva pripisana su Svetom Duhu koji je ulazio u ljudska tela. Pastir crkve, Džon Arnot, ovo je nazvao velikom žurkom Svetog Duha. Dat je nadimak „Toronto blagoslov", a crkva se uskoro našla u centru pažnje međunarodne javnosti.

Međutim, kada se ovaj „blagoslov" pogleda u svetlu Biblije, teško može tako da se tako nazove. Nigde u Bibliji ne može da se nađe prethodni slučaj onog što se desilo u toj crkvi u Torontu. Najbliže što Biblija opisuje efektima „Toronto blagoslova" kao što su paraliza i bizarno ponašanje jesu dokumentovani efekti izazvani opsednošću demonima ( vidi Marko 9:18).

Crkva u Torontu postala je poznata po emotivnim izlivima svojih članova i čudnim psihološkim stanjima. Pastir Arnot počeo je da se usredsređuje isključivo na „žurku Svetog Duha". Iskustva su se više cenila od Biblije. Ovo je bilo previše čak i za harizmatski pokret Vineyar, pa je prekinuo veze sa crkvom u Torontu 1995. i promenio joj ime u Toronto Airport hrišćanska crkva (Toronto Airport Christian Fellowship).

Centar pažnje svakog vernika treba da bude Isus Hristos „začetnik i usavršitelj naše vere" (Jevrejima 12:2), a ne sam vernik, njegova iskustva, čak i Sveti Duh. „Toronto blagoslov" se usredsređuje na ovo zadnje, na štetu biblijske vere. Vernici mogu da se zabavljaju, plešu, pevaju, čak i da usklikuju Gospodu. Međutim, kada služba slavljenja postane borba svih sa svima, paralisanost i nekontrolisani izlivi – sve pripisano Svetom Duhu – nešto nije u redu. Crkvu treba da krasi prianjanje Božijoj Reči (1. Timoteju 3:5), radost (Filipljanima 4:4) i „blagost poznata svim ljudima" (Filipljanima 4:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Toronto blagoslov?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries