settings icon
share icon
Питање

Шта је Торонто благослов?

srpski
Одговор


„Торонтно благослов" је наводно излиће Светог Духа на људе у Торонто Аирпорт хришћанској цркви (Торонто Аирпорт Чристиан Феллоwшип) , која се пре звала црква Торонто Аирпорт Винеyард. Пентекостални пастир Ренди Кларк је, 20. јануара 1994. године, говорио у цркви и дао своје сведочанство како би се „напио" у Духу и неконтролисано смејао. Као одговор на његово сведочанство, цела црква је доживела ерупцију пометње због људи који су се смејали, мрљали, играли, тресли се, лајали као пси и чак се потпуно паралисали. Ова искуства приписана су Светом Духу који је улазио у људска тела. Пастир цркве, Џон Арнот, ово је назвао великом журком Светог Духа. Дат је надимак „Торонто благослов", а црква се ускоро нашла у центру пажње међународне јавности.

Међутим, када се овај „благослов" погледа у светлу Библије, тешко може тако да се тако назове. Нигде у Библији не може да се нађе претходни случај оног што се десило у тој цркви у Торонту. Најближе што Библија описује ефектима „Торонто благослова" као што су парализа и бизарно понашање јесу документовани ефекти изазвани опседношћу демонима ( види Марко 9:18).

Црква у Торонту постала је позната по емотивним изливима својих чланова и чудним психолошким стањима. Пастир Арнот почео је да се усредсређује искључиво на „журку Светог Духа". Искуства су се више ценила од Библије. Ово је било превише чак и за харизматски покрет Винеyар, па је прекинуо везе са црквом у Торонту 1995. и променио јој име у Торонто Аирпорт хришћанска црква (Торонто Аирпорт Чристиан Феллоwшип).

Центар пажње сваког верника треба да буде Исус Христос „зачетник и усавршитељ наше вере" (Јеврејима 12:2), а не сам верник, његова искуства, чак и Свети Дух. „Торонто благослов" се усредсређује на ово задње, на штету библијске вере. Верници могу да се забављају, плешу, певају, чак и да ускликују Господу. Међутим, када служба слављења постане борба свих са свима, паралисаност и неконтролисани изливи – све приписано Светом Духу – нешто није у реду. Цркву треба да краси приањање Божијој Речи (1. Тимотеју 3:5), радост (Филипљанима 4:4) и „благост позната свим људима" (Филипљанима 4:5).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Торонто благослов?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries