settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tetovaži / bodi pirsingu?

српски

Odgovor


Zakon Starog zaveta zapoveda Izraelcima, “Za mrtvacem ne režite tela svojega, niti stavljajte tetoviran znak na sebe. Ja sam GOSPOD” (Treća Mojsijeva 19:28). Tako da i ako vernici danas nisu više pod zakonom Starog zaveta, (Rimljani 10:4; Galatima 3:23-25; Efescima 2:15), činjenica da postoji zapovest protiv tetoviranja treba da nas natera da se zamislimo. Novi zavet ne kaže ništa o tome da li vernik može ili ne može da se tetovira.

U vezi tetoviranja i bodi pirsinga, dobar test je da odredimo da li možemo iskreno, mirne savesti da tražimo od Boga da blagoslovi tu aktivnost i da je upotrebi za svoju svrhu. "Ako, dakle, jedete, ako pijete, ako ma šta činite, sve činite na slavu Božiju" (1 Korinćanima 10:31). U Bibliji nema zapovesti protiv tetoviranja ili bodi pirsinga, ali nam ni ne daje neki dobar razlog da verujemo da bi Bog želeo da se tetoviramo ili da uradimo bodi pirsing.

Drugi aspekt koji treba razmotriti je skromnost. Biblija nas uči da se oblačimo skromno (1 Timoteju 2:9). Jedan aspekt skromnog oblačenja, je da smo sigurni da sve što treba da bude pokriveno odećom je adekvatno pokriveno. Međutim, osnovno značenje skromnog oblačenja je da ne privlačimo pažnju na sebe. Ljudi koji se skromno oblače, rade to da ne bi privlačili pažnju na sebe. Tetovaža i bodi pirsing definitivno privlače pažnju. U tom smislu, tetovaža i bodi pirsing nisu skromni.

Jedan važan Biblijski princip po pitanju problema o kojima Biblija specifično ne govori, je da ako postoji mesto za sumnju da je to nešto što je ugodno Bogu, onda je bolje odustati od te aktivnosti. "A sve što ne potiče od vere, greh je" (Rimljani 14:23). Treba da se setimo da su naša tela, kao i naše duše, otkupljeni i da pripadaju Bogu. Iako 1 Korinćanima 6:19-20 se direktno ne odnosi na tetovažu i bodi pirsing, ipak nam daje princip, "Ili zar ne znate da je vaše telo hram Duda Svetog koji je u vama, koga imate od Boga, te ne pripadate samo sebi? Vi ste naime skupo kupljeni, proslavite, dakle, Boga svojim telom" (1 Korinćanima 6:19,20)." Ova velika istina treba da ima uticaj na to šta radimo sa našim telima. Ako naša tela pripadaju Bogu, treba da smo sigurni da imamo Njegovu jasnu "dozvolu" pre nego što ga "markiramo" tetovažom ili bodi pirsingom.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o tetovaži / bodi pirsingu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries