settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о тетоважи / боди пирсингу?

srpski
Одговор


Закон Старог завета заповеда Израелцима, “За мртвацем не режите тела својега, нити стављајте тетовиран знак на себе. Ја сам ГОСПОД” (Трећа Мојсијева 19:28). Тако да и ако верници данас нису више под законом Старог завета, (Римљани 10:4; Галатима 3:23-25; Ефесцима 2:15), чињеница да постоји заповест против тетовирања треба да нас натера да се замислимо. Нови завет не каже ништа о томе да ли верник може или не може да се тетовира.

У вези тетовирања и боди пирсинга, добар тест је да одредимо да ли можемо искрено, мирне савести да тражимо од Бога да благослови ту активност и да је употреби за своју сврху. "Ако, дакле, једете, ако пијете, ако ма шта чините, све чините на славу Божију" (1 Коринћанима 10:31). У Библији нема заповести против тетовирања или боди пирсинга, али нам ни не даје неки добар разлог да верујемо да би Бог желео да се тетовирамо или да урадимо боди пирсинг.

Други аспект који треба размотрити је скромност. Библија нас учи да се облачимо скромно (1 Тимотеју 2:9). Један аспект скромног облачења, је да смо сигурни да све што треба да буде покривено одећом је адекватно покривено. Међутим, основно значење скромног облачења је да не привлачимо пажњу на себе. Људи који се скромно облаче, раде то да не би привлачили пажњу на себе. Тетоважа и боди пирсинг дефинитивно привлаче пажњу. У том смислу, тетоважа и боди пирсинг нису скромни.

Један важан Библијски принцип по питању проблема о којима Библија специфично не говори, је да ако постоји место за сумњу да је то нешто што је угодно Богу, онда је боље одустати од те активности. "А све што не потиче од вере, грех је" (Римљани 14:23). Треба да се сетимо да су наша тела, као и наше душе, откупљени и да припадају Богу. Иако 1 Коринћанима 6:19-20 се директно не односи на тетоважу и боди пирсинг, ипак нам даје принцип, "Или зар не знате да је ваше тело храм Дуда Светог који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте наиме скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом" (1 Коринћанима 6:19,20)." Ова велика истина треба да има утицај на то шта радимо са нашим телима. Ако наша тела припадају Богу, треба да смо сигурни да имамо Његову јасну "дозволу" пре него што га "маркирамо" тетоважом или боди пирсингом.



Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о тетоважи / боди пирсингу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries