settings icon
share icon
Pitanje

Da li je vredno praviti procenu/test/inventar duhovnih darova?

српски

Odgovor


Pohvalno je da Božija deca žele da saznaju koje duhovne darove im je darovao Sveti Duh radi služenja i proslavljanja Boga (2. Timoteju 1:6). Istovremeno, Biblija nigde ne ukazuje da se duhovni darovi mogu odrediti putem testa. Mnoge procene duhovnih darova funkcionišu na isti način. Osoba koja se testira jednostavno odgovara na listu izjava ili pitanja. Pošto odgovori na sva pitanja, svaki odgovor ima dodeljenu brojčanu vrednost, koja se sabere i konačni broj određuje duhovne dar(ove). Nasuprot tome, Biblija podučava da Sveti Duh dodeljuje duhovne darove po svojoj volji, na osnovu toga kako je On odabrao da određena osoba služi drugima.

Jedan od problema pristupa testiranja duhovnih darova među današnjim hrišćanima je postojanje mnogo različitih mišljenja na temu duhovnih darova,kao npr. koliko ih ima, šta tačno znače, da li su neki darovi neaktivni i da li uključiti Hristove darove Njegovoj crkvi (Efescima 4:11) na listu duhovnih darova. Retko kad se ove procene bave tim pitanjima. Pored toga, najčešće se ljudi vide drugačije od onog kako ih drugi vide, što može da da lažni rezultat na proceni nečijih duhovnih darova.

Treći problem korišćenja ovog pristupa radi određivanja duhovnih darova je da oni dolaze od Boga putem Svetog Duha, a Duh daje te darove onima koje On izabere (1. Korinćanima 12:7-11). U Jovanu 16:13, Isus obećava vernicima da će ih Sveti Duh uvesti u svu istinu. Zato, pošto Sveti Duh određuje ko dobija koje darove, On je još više zainteresovan da mi saznamo koje darove imamo nego što smo to mi. Istinu govoreći, naša radoznalost da saznamo koliko smo „nadareni” često za motivaciju ima sujetu o sopstvenoj važnosti. Suprotno tome, želja Svetog Duha da saznamo naše duhovne darove uvek je za naše najbolje, da bismo funkcionisali u telu na način na koji donosi slavu i čast Ocu.

Ukoliko iskreno tražimo Božije vođstvo kroz molitvu, zajedništvo, proučavanje Božije Reči i podučavanje Božijih slugu, naši darovi postaće očigledni. Bog nam daje po željama našeg srca (Psalam 37:4). Ovo ne znači da nam Bog daje štagod poželimo, već da On može i hoće da nam da same želje. On može da stavi u naše srce želju da podučavamo, dajemo, da se molimo, da služimo itd. Kada postupamo u skladu sa tim željama i istinski smo posvećeni Njegovoj slavi u korišćenju tih darova, pozitivan ishod doći će kao rezultat – Hristovo telo biće izgrađeno, a Bog će se proslaviti. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je vredno praviti procenu/test/inventar duhovnih darova?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries