settings icon
share icon
Питање

Да ли је вредно правити процену/тест/инвентар духовних дарова?

srpski
Одговор


Похвално је да Божија деца желе да сазнају које духовне дарове им је даровао Свети Дух ради служења и прослављања Бога (2. Тимотеју 1:6). Истовремено, Библија нигде не указује да се духовни дарови могу одредити путем теста. Многе процене духовних дарова функционишу на исти начин. Особа која се тестира једноставно одговара на листу изјава или питања. Пошто одговори на сва питања, сваки одговор има додељену бројчану вредност, која се сабере и коначни број одређује духовне дар(ове). Насупрот томе, Библија подучава да Свети Дух додељује духовне дарове по својој вољи, на основу тога како је Он одабрао да одређена особа служи другима.

Један од проблема приступа тестирања духовних дарова међу данашњим хришћанима је постојање много различитих мишљења на тему духовних дарова,као нпр. колико их има, шта тачно значе, да ли су неки дарови неактивни и да ли укључити Христове дарове Његовој цркви (Ефесцима 4:11) на листу духовних дарова. Ретко кад се ове процене баве тим питањима. Поред тога, најчешће се људи виде другачије од оног како их други виде, што може да да лажни резултат на процени нечијих духовних дарова.

Трећи проблем коришћења овог приступа ради одређивања духовних дарова је да они долазе од Бога путем Светог Духа, а Дух даје те дарове онима које Он изабере (1. Коринћанима 12:7-11). У Јовану 16:13, Исус обећава верницима да ће их Свети Дух увести у сву истину. Зато, пошто Свети Дух одређује ко добија које дарове, Он је још више заинтересован да ми сазнамо које дарове имамо него што смо то ми. Истину говорећи, наша радозналост да сазнамо колико смо „надарени” често за мотивацију има сујету о сопственој важности. Супротно томе, жеља Светог Духа да сазнамо наше духовне дарове увек је за наше најбоље, да бисмо функционисали у телу на начин на који доноси славу и част Оцу.

Уколико искрено тражимо Божије вођство кроз молитву, заједништво, проучавање Божије Речи и подучавање Божијих слугу, наши дарови постаће очигледни. Бог нам даје по жељама нашег срца (Псалам 37:4). Ово не значи да нам Бог даје штагод пожелимо, већ да Он може и хоће да нам да саме жеље. Он може да стави у наше срце жељу да подучавамо, дајемо, да се молимо, да служимо итд. Када поступамо у складу са тим жељама и истински смо посвећени Његовој слави у коришћењу тих дарова, позитиван ишод доћи ће као резултат – Христово тело биће изграђено, а Бог ће се прославити.Врати се на Српску страну

Да ли је вредно правити процену/тест/инвентар духовних дарова?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries