settings icon
share icon
Pitanje

Šta su teritorijalni duhovi?

српски

Odgovor


„Teritorijalni duhovi" je termin koji neki hrišćani koriste da bi identifikovali demonsko posedovanje određene geografske lokacije. Ironično je da je to i paganski termin koji se koristi da se opiše prisustvo sa onog sveta za koje se veruje da obitava u posebnoj geografskoj oblasti.

Hrišćanska ideja o teritorijalnim duhovima dolazi iz odlomaka kao što su Danilo 10; Jovan 12:31; Jovan 14:30; Jovan 16:11; Marko 5:10 i Efescima 6:12. Svi ovi odlomci ukazuju da su pali anđeli dobili neku vrstu odgovornosti nad određenom oblašću. Zato, izgleda da su teritorijalni. Međutim, treba da zapamtimo da je ovo učenje izveden zaključak; Biblija nigde ne daje detaljan opis hijerarhije demonskog autoriteta u svetu. Ono šta Biblija otvoreno govori je da su demoni na delu u svetu i da su vernici aktivno uključeni u borbi protiv njih.

U Danilu 10, na primer, jedan anđeo se borio protiv demonskog neprijatelj sve veme dok se Danilo molio i postio. Tek na kraju Danilovog duhovno posvećenog vremena, taj anđeo je napravio proboj i došao do Danila. Efescima 6 upozorava vernike da čvrsto stoje protiv duhovnih neprijatelja, da paze i budu spremni za borbu. Nema sumnje da se naše borbe na Zemlji, na neki način, odražavaju i na duhovnom polju.

Problem u vezi sa terminom „teritorijalni duhovi" je što neki hrišćani veruju da je njihova dužnost da uključe teritorijalne duhove u duhovni rat. Međutim, Biblija to ne opravdava. Ne postoji nijedna situacija u Bibliji gde neko aktivno traži demona da bi ga uključio u borbu. Susreću se pojedinci koje su zaposeli demoni i neki od njih su došli Isusu i učenicima radi isceljenja, ali učenici nisu išli u potragu za demonima da bi ih izgonili iz ljudi. Niko se nikad u Bibliji nije molio da „demonski vladar" grada bude „svezan" u svojim aktivnostima protiv stanovnika tog grada.

Iako nisu u potpunosti biblijska ideja, teritorijalni duhovi možda i postoje, kao što se vidi u prethodnim odeljcima. Da li je duh „teritorijalan" nije toliko ni važno. Bitan je naš odgovor. Vernik u Hristu nema biblijsku osnovu da se uključi u molitveni rat protiv demona. Umesto toga, vernik treba da bude svestan toga da postoji duhovna borba i da je ozbiljno shvati (1. Petrova 5:8). Naši životi treba da budu usmereni na molitvu i na rast u veri. Ukoliko ikada sretnemo demona, definitivno posedujemo Hristov autoritet da se njim pozabavimo, ali ne treba da ih tražimo, bilo da su u pitanju teritorijalni duhovni ili neki drugi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su teritorijalni duhovi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries