Шта су територијални духови?


Питање: Шта су територијални духови?

Одговор:
„Територијални духови" је термин који неки хришћани користе да би идентификовали демонско поседовање одређене географске локације. Иронично је да је то и пагански термин који се користи да се опише присуство са оног света за које се верује да обитава у посебној географској области.

Хришћанска идеја о територијалним духовима долази из одломака као што су Данило 10; Јован 12:31; Јован 14:30; Јован 16:11; Марко 5:10 и Ефесцима 6:12. Сви ови одломци указују да су пали анђели добили неку врсту одговорности над одређеном облашћу. Зато, изгледа да су територијални. Међутим, треба да запамтимо да је ово учење изведен закључак; Библија нигде не даје детаљан опис хијерархије демонског ауторитета у свету. Оно шта Библија отворено говори је да су демони на делу у свету и да су верници активно укључени у борби против њих.

У Данилу 10, на пример, један анђео се борио против демонског непријатељ све веме док се Данило молио и постио. Тек на крају Даниловог духовно посвећеног времена, тај анђео је направио пробој и дошао до Данила. Ефесцима 6 упозорава вернике да чврсто стоје против духовних непријатеља, да пазе и буду спремни за борбу. Нема сумње да се наше борбе на Земљи, на неки начин, одражавају и на духовном пољу.

Проблем у вези са термином „територијални духови" је што неки хришћани верују да је њихова дужност да укључе територијалне духове у духовни рат. Међутим, Библија то не оправдава. Не постоји ниједна ситуација у Библији где неко активно тражи демона да би га укључио у борбу. Сусрећу се појединци које су запосели демони и неки од њих су дошли Исусу и ученицима ради исцељења, али ученици нису ишли у потрагу за демонима да би их изгонили из људи. Нико се никад у Библији није молио да „демонски владар" града буде „свезан" у својим активностима против становника тог града.

Иако нису у потпуности библијска идеја, територијални духови можда и постоје, као што се види у претходним одељцима. Да ли је дух „територијалан" није толико ни важно. Битан је наш одговор. Верник у Христу нема библијску основу да се укључи у молитвени рат против демона. Уместо тога, верник треба да буде свестан тога да постоји духовна борба и да је озбиљно швати (1. Петрова 5:8). Наши животи треба да буду усмерени на молитву и на раст у вери. Уколико икада сретнемо демона, дефинитивно поседујемо Христов ауторитет да се њим позабавимо, али не треба да их тражимо, било да су у питању територијални духовни или неки други.


Врати се на Српску страну
Шта су територијални духови?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога