settings icon
share icon
Питање

Шта су територијални духови?

srpski
Одговор


„Територијални духови" је термин који неки хришћани користе да би идентификовали демонско поседовање одређене географске локације. Иронично је да је то и пагански термин који се користи да се опише присуство са оног света за које се верује да обитава у посебној географској области.

Хришћанска идеја о територијалним духовима долази из одломака као што су Данило 10; Јован 12:31; Јован 14:30; Јован 16:11; Марко 5:10 и Ефесцима 6:12. Сви ови одломци указују да су пали анђели добили неку врсту одговорности над одређеном облашћу. Зато, изгледа да су територијални. Међутим, треба да запамтимо да је ово учење изведен закључак; Библија нигде не даје детаљан опис хијерархије демонског ауторитета у свету. Оно шта Библија отворено говори је да су демони на делу у свету и да су верници активно укључени у борби против њих.

У Данилу 10, на пример, један анђео се борио против демонског непријатељ све веме док се Данило молио и постио. Тек на крају Даниловог духовно посвећеног времена, тај анђео је направио пробој и дошао до Данила. Ефесцима 6 упозорава вернике да чврсто стоје против духовних непријатеља, да пазе и буду спремни за борбу. Нема сумње да се наше борбе на Земљи, на неки начин, одражавају и на духовном пољу.

Проблем у вези са термином „територијални духови" је што неки хришћани верују да је њихова дужност да укључе територијалне духове у духовни рат. Међутим, Библија то не оправдава. Не постоји ниједна ситуација у Библији где неко активно тражи демона да би га укључио у борбу. Сусрећу се појединци које су запосели демони и неки од њих су дошли Исусу и ученицима ради исцељења, али ученици нису ишли у потрагу за демонима да би их изгонили из људи. Нико се никад у Библији није молио да „демонски владар" града буде „свезан" у својим активностима против становника тог града.

Иако нису у потпуности библијска идеја, територијални духови можда и постоје, као што се види у претходним одељцима. Да ли је дух „територијалан" није толико ни важно. Битан је наш одговор. Верник у Христу нема библијску основу да се укључи у молитвени рат против демона. Уместо тога, верник треба да буде свестан тога да постоји духовна борба и да је озбиљно швати (1. Петрова 5:8). Наши животи треба да буду усмерени на молитву и на раст у вери. Уколико икада сретнемо демона, дефинитивно поседујемо Христов ауторитет да се њим позабавимо, али не треба да их тражимо, било да су у питању територијални духовни или неки други.Врати се на Српску страну

Шта су територијални духови?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries