settings icon
share icon
Pitanje

Da li je teorija Pangea moguća?

српски

Odgovor


Pangea je koncept da su sve kopnene mase zemlje u jednom trenutku bile povezane kao jedan džinovski super-kontinent. Na mapi sveta neki od kontinenata izgledaju kao da bi mogli da se uklope kao džinovski komadi slagalice (Afrika i Južna Amerika, na primer). Da li Biblija spominje Pangeju? Ne eksplicitno, ali je moguće. 1. Mojsijeva 1:9 beleži: „Potom reče Bog: ’Neka se saberu vode pod nebom na jedno mesto, i neka se pokaže kopno.‘ I bi tako.“ Pretpostavlja se da, ako bi se sva voda „sakupila na jedno mesto“ i suva zemlja bi takođe bila „na jednom mestu“. U 1. Mojsijevoj 10:25 se pominje: „...jedan je dobio ime Peleg, jer je u njegovo vreme zemlja bila podeljena...” Neki ukazuju na 1. Mosijevu 10:25 kao dokaz da je zemlja bila podeljena posle Nojevog potopa.

Iako je ovo gledište moguće, hrišćani ga definitivno ne zastupaju univerzalno. Neki smatraju da se 1. Mojsijeva 10:25 odnosi na „podelu“ koja se dogodila kod Vavilonske kule, a ne na podelu kontinenata putem „pomeranja kontinenata“. Neki takođe osporavaju razdvajanje Pangee posle Noja, zbog činjenice da pri sadašnjim stopama pomeranja, kontinenti nikako nisu mogli da se toliko udalje u vremenu koje je proteklo od Nojevog potopa. Međutim, ne može se dokazati da su se kontinenti uvek kretali istom brzinom. Dalje, Bog je sposoban da ubrza proces pomeranja kontinenta da bi postigao svoj cilj da razdvoji čovečanstvo (1. Mojsijeva 11:8). Opet, međutim, Biblija ne pominje izričito Pangeju, niti nam konačno govori kada je Pangea razdeljena.

Koncept Pangee posle Noja verovatno objašnjava kako su životinje i čovečanstvo mogli da migriraju na različite kontinente. Kako su kenguri stigli u Australiju nakon potopa ako su kontinenti već bili razdvojeni? Alternative kreacionista Mlade Zemlje standardnoj teoriji pomeranja kontinenta uključuju teoriju Katastrofičnih Tektonskih ploča (pogledajte http://vvv.ansversingenesis.org/tj/v16/i1/plate_tectonics.asp) i teoriju Hidroploče (pogledajte http://vvv.creationscience.com/onlinebook/HidroplateOverviev2.html), a oba postavljaju ubrzano pomeranje kontinenata u kataklizmični kontekst Nojevog potopa.

Međutim, postoji još jedno objašnjenje koje nude hrišćanski naučnici koje ne zahteva post-Nojevu Pangeju. Prema ovom mišljenju, interkontinentalna migracija je najverovatnije počela dok je nivo mora još uvek bio nizak tokom i neposredno nakon ledenog doba nakon potopa, kada je veliki deo vode još uvek bio zarobljen u ledu na polovima. Niži nivo mora ostavio bi izloženim kontinentalne pojaseve, povezujući sve glavne kopnene mase preko kopnenih mostova.

Postoje (ili su barem postojali) plitki podvodni kopneni mostovi koji povezuju sve glavne kontinente. Severna Amerika, jugoistočna Azija i Australija su sve vezane za kontinentalnu Aziju. Britanija je vezana za kontinentalnu Evropu. Na nekim mestima, ovi interkontinentalni mostovi su samo nekoliko stotina stopa ispod našeg trenutnog nivoa mora. Teorija se može sažeti na sledeći način: (1) Posle Potopa nastupilo je ledeno doba. 2) Ogromna količina vode koja je bila zamrznuta dovela je do toga da su okeani bili mnogo niži nego što su danas. (3) Nizak nivo okeana rezultirao je kopnenim mostovima koji povezuju različite kontinente. (4) Ljudska bića i životinje su migrirali na različite kontinente preko ovih kopnenih mostova. (5) Ledeno doba se završilo, led se otopio i nivo okeana je porastao, što je rezultiralo potopljenjem kopnenih mostova.

Dakle, dok se Pangea ne pominje eksplicitno u Bibliji, Biblija predstavlja mogućnost Pangee. U svakom slučaju, bilo koji od gore navedenih stavova predstavlja održivo objašnjenje za to kako su čovečanstvo i životinje mogli da migriraju na kontinente sada odvojene ogromnim okeanima.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je teorija Pangea moguća?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries