settings icon
share icon
Питање

Да ли је теорија Пангеа могуц́а?

srpski
Одговор


Пангеа је концепт да су све копнене масе земље у једном тренутку биле повезане као један џиновски супер-континент. На мапи света неки од континената изгледају као да би могли да се уклопе као џиновски комади слагалице (Африка и Јужна Америка, на пример). Да ли Библија спомиње Пангеју? Не експлицитно, али је могуц́е. 1. Мојсијева 1:9 бележи: „Потом рече Бог: ’Нека се саберу воде под небом на једно место, и нека се покаже копно.‘ И би тако.“ Претпоставља се да, ако би се сва вода „сакупила на једно место“ и сува земља би такође била „на једном месту“. У 1. Мојсијевој 10:25 се помиње: „...један је добио име Пелег, јер је у његово време земља била подељена...” Неки указују на 1. Мосијеву 10:25 као доказ да је земља била подељена после Нојевог потопа.

Иако је ово гледиште могуц́е, хришц́ани га дефинитивно не заступају универзално. Неки сматрају да се 1. Мојсијева 10:25 односи на „поделу“ која се догодила код Вавилонске куле, а не на поделу континената путем „померања континената“. Неки такође оспоравају раздвајање Пангее после Ноја, због чињенице да при садашњим стопама померања, континенти никако нису могли да се толико удаље у времену које је протекло од Нојевог потопа. Међутим, не може се доказати да су се континенти увек кретали истом брзином. Даље, Бог је способан да убрза процес померања континента да би постигао свој циљ да раздвоји човечанство (1. Мојсијева 11:8). Опет, међутим, Библија не помиње изричито Пангеју, нити нам коначно говори када је Пангеа раздељена.

Концепт Пангее после Ноја вероватно објашњава како су животиње и човечанство могли да мигрирају на различите континенте. Како су кенгури стигли у Аустралију након потопа ако су континенти вец́ били раздвојени? Алтернативе креациониста Младе Земље стандардној теорији померања континента укључују теорију Катастрофичних Тектонских плоча (погледајте хттп://ввв.ансверсингенесис.орг/тј/в16/и1/плате_тецтоницс.асп) и теорију Хидроплоче (погледајте хттп://ввв.цреатионсциенце.цом/онлинебоок/ХидроплатеОвервиев2.хтмл), а оба постављају убрзано померање континената у катаклизмични контекст Нојевог потопа.

Међутим, постоји још једно објашњење које нуде хришц́ански научници које не захтева пост-Нојеву Пангеју. Према овом мишљењу, интерконтинентална миграција је највероватније почела док је ниво мора још увек био низак током и непосредно након леденог доба након потопа, када је велики део воде још увек био заробљен у леду на половима. Нижи ниво мора оставио би изложеним континенталне појасеве, повезујуц́и све главне копнене масе преко копнених мостова.

Постоје (или су барем постојали) плитки подводни копнени мостови који повезују све главне континенте. Северна Америка, југоисточна Азија и Аустралија су све везане за континенталну Азију. Британија је везана за континенталну Европу. На неким местима, ови интерконтинентални мостови су само неколико стотина стопа испод нашег тренутног нивоа мора. Теорија се може сажети на следец́и начин: (1) После Потопа наступило је ледено доба. 2) Огромна количина воде која је била замрзнута довела је до тога да су океани били много нижи него што су данас. (3) Низак ниво океана резултирао је копненим мостовима који повезују различите континенте. (4) Људска биц́а и животиње су мигрирали на различите континенте преко ових копнених мостова. (5) Ледено доба се завршило, лед се отопио и ниво океана је порастао, што је резултирало потопљењем копнених мостова.

Дакле, док се Пангеа не помиње експлицитно у Библији, Библија представља могуц́ност Пангее. У сваком случају, било који од горе наведених ставова представља одрживо објашњење за то како су човечанство и животиње могли да мигрирају на континенте сада одвојене огромним океанима.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је теорија Пангеа могуц́а?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries