settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teologija oslobođenja?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno teologja oslobođenja je pokušaj da se tumači Biblija kroz nevolje siromašnih. To je uglavnom humanistička doktrina. Zasnovana je u Južnoj Americi u turbulentnim 1950tim godinama, kada je marksizam odnosio velike pobede kod siromašnih zbog svog naglaska na redistribuciji bogatstva, dozvoljavajući siromašnim seljacima da imaju udela u bogatstvu elite i time unaprede svoj ekonomski status u životu. Kao teologija, ona ima veoma jake korene u Rimskoj katoličkoj crkvi

Teologija oslobođenja je učvršćena 1968. na Drugoj latinoameričkoj konferenciji bišopa koji su se sastali u Medelinu, u Kolumbiji. Ideja je bila da se proučava Biblija i da se bori za društvenu pravdu u hrišćanskim (katoličkim) zajednicama. Pošto je jedini model koji je postojao za preraspodelu bogatstva u jednoj latinoameričkoj zemlji bio marksistički model, preraspodela bogatstva da bi se podigao standard siromašnih u Južnoj Americi imao je definitivno marksistički uticaj. Pošto oni koji su imali novac nisu želeli da ga se odreknu po modelu preraspodele bogatstva, korišćenje revolta populista (čitaj: siromašnih) bilo je podstaknuto od strane onih koji su najviše radili sa siromašnima. Kao rezultat toga, teologija oslobođenja bila je ukaljana marksističkom dogmom i ciljevima revolucije.

Kao rezultat marksističkog učenja, teologiju oslobođenja su praktikovali bišopi i sveštenici u Južnoj Americi i bili kritikovani 1980tih od strane katoličke hijerarhije, od Pape Jovana Pavla na dole u lestvici. Vrh hijerarhije katoličke crkve je optužio liberalne teologe da podržavaju nasilne revolucije i potpunu marksističku klasnu borbu. Ovo izopačenje je obično rezultat humanističkog viđenja čoveka sistematizovano u crkvenu doktrinu od strane fanatičnih sveštenika i bišopa i objašnjava zašto sada vrh katoličke hijerarhije ne želi da ima išta sa marksističkom doktrinom i revolucijom.

Međutim, teologija oslobođenja se premestila sa siromašnih seljaka u Južnoj Americi na siromašne crnce u Severnoj Americi. Sada imamo teologiju oslobođenja crnaca koja se propoveda u crnačkim zajednicama. To je ista marksisička, revolucionarna, humanistička filozofija koja postoji u teologiji oslobođenja Južne Amerike i nema nikakvu biblijsku osnovu baš kao ni južnoamerički model. Lažna doktrina je i dalje lažna doktrina, bez obzira na ime koje joj je dato. Na isti način na koji je revolucionarni žar podstaknut u Južnoj Americi, teologija oslobođenja sada pokušava da podstakne revolucionarni žar među crncima u Americi. Ako crkva u Americi prepoznaje laž u teologiji oslobođenja crnaca, kao što je katolička crkva to učinila za južnoamerički model, teologija oslobođenja crnaca će imati istu sudbinu kao i teologija oslobođenja u Južnoj Americi – pokazaće se kao lažna, humanistička doktrina preobučena u teološke termine.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je teologija oslobođenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries