settings icon
share icon
Питање

Шта је теологија ослобођења?

srpski
Одговор


Једноставно речено теологја ослобођења је покушај да се тумачи Библија кроз невоље сиромашних. То је углавном хуманистичка доктрина. Заснована је у Јужној Америци у турбулентним 1950тим годинама, када је марксизам односио велике победе код сиромашних због свог нагласка на редистрибуцији богатства, дозвољавајући сиромашним сељацима да имају удела у богатству елите и тиме унапреде свој економски статус у животу. Као теологија, она има веома јаке корене у Римској католичкој цркви.

Теологија ослобођења је учвршћена 1968. на Другој латиноамеричкој конференцији бишопа који су се састали у Меделину, у Колумбији. Идеја је била да се проучава Библија и да се бори за друштвену правду у хришћанским (католичким) заједницама. Пошто је једини модел који је постојао за прерасподелу богатства у једној латиноамеричкој земљи био марксистички модел, прерасподела богатства да би се подигао стандард сиромашних у Јужној Америци имао је дефинитивно марксистички утицај. Пошто они који су имали новац нису желели да га се одрекну по моделу прерасподеле богатства, коришћење револта популиста (читај: сиромашних) било је подстакнуто од стране оних који су највише радили са сиромашнима. Као резултат тога, теологија ослобођења била је укаљана марксистичком догмом и циљевима револуције.

Као резултат марксистичког учења, теологију ослобођења су практиковали бишопи и свештеници у Јужној Америци и били критиковани 1980тих од стране католичке хијерархије, од Папе Јована Павла на доле у лествици. Врх хијерархије католичке цркве је оптужио либералне теологе да подржавају насилне револуције и потпуну марксистичку класну борбу. Ово изопачење је обично резултат хуманистичког виђења човека систематизовано у црквену доктрину од стране фанатичних свештеника и бишопа и објашњава зашто сада врх католичке хијерархије не жели да има ишта са марксистичком доктрином и револуцијом.

Међутим, теологија ослобођења се преместила са сиромашних сељака у Јужној Америци на сиромашне црнце у Северној Америци. Сада имамо теологију ослобођења црнаца која се проповеда у црначким заједницама. То је иста марксисичка, револуционарна, хуманистичка филозофија која постоји у теологији ослобођења Јужне Америке и нема никакву библијску основу баш као ни јужноамерички модел. Лажна доктрина је и даље лажна доктрина, без обзира на име које јој је дато. На исти начин на који је револуционарни жар подстакнут у Јужној Америци, теологија ослобођења сада покушава да подстакне револуционарни жар међу црнцима у Америци. Ако црква у Америци препознаје лаж у теологији ослобођења црнаца, као што је католичка црква то учинила за јужноамерички модел, теологија ослобођења црнаца ће имати исту судбину као и теологија ослобођења у Јужној Америци – показаће се као лажна, хуманистичка доктрина преобучена у теолошке термине.Врати се на Српску страну

Шта је теологија ослобођења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries