settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teleološki argument za postojanje Boga?

српски

Odgovor


Reč teleologija potiče od reči telos, koja znači „smisao" ili „cilj". Ideja da je potreban „uzrok smisla" da bi postojao smisao i time, tamo gde vidimo da su stvari očigledno namenjene sa smislom, možemo da pretpostavimo da su te stvari stvorene sa razlogom. Drugim rečima, tvorevina podrazumeva tvorca. Instinktivno pravimo ove povezanosti sve vreme. Razlika između Velikog kanjona Kolorada i Maunt Rašmora je očigledna, jedan je dizajniran, drugi nije. Veliki kanjon je očigledno stvoren neracionalnim, prirodnim procesom, dok je jasno da je Maunt Rašmor stvorilo inteligentno biće – dizajner. Kada hodamo plažom i nađemo ručni sat, ne mislimo da su vreme i slučajnost proizveli taj sat iz peska. Zašto? Zato što ima jasne znake dizajna – ima smisao, daje informaciju, ima posebnu kompleksnost, itd. Ni u jednom naučnom polju se ne smatra da je dizajn spontan, uvek podrazumeva dizajnera, i što je veći dizajn, veći je dizajner. Uzimajući u obzir naučne pretpostavke, univerzumu je potreban dizajner veći od njega (tj. natprirodni dizajner).

Teleološki argument primenjuje ovaj princip na ceo univerzum. Ako neki dizajn podrazumeva dizajnera, i univerzum pokazuje znake da postoji dizajn, tada je univerzum dizajniran. Jasno je da je svaki oblik života u istoriji zemlje bio veoma kompleksan. Jedan jedini niz DNA jednak je obimu cele Enciklopedije Britanika. Ljudski mozak ima kapacitet od otprilike 10 milijardi gigabajta. Pored živih stvari na zemlji, ceo univerzum izgleda da je stvoren za život. Doslovno stotine uslova je potrebno za život na zemlji – sve od gustine mase u svemiru do zemljotresa mora da bude fino naštimovano da bi život opstao. Verovatnoća da se ove stvari dešavaju po nekoj slučajnosti je nezamisliva. Šanse su većeg reda veličine nego što je broja atoma u celom univerzumu! Sa ovoliko tvorevine, teško je verovati da smo samo posledica slučajnosti. U stvari, vrhunski filozof ateista, Entoni Flu je nedavno prešao u teizam koji je uglavnom zasnovan na ovom argumentu.

Uz to što pokazuje Božije postojanje, teleološki argument razlobličava nedostatke u teoriji evolucije. Pokret Inteligentne tvorevine u nauci primenjuje ovu teoriju informacija na životne sisteme i pokazuje da slučajnost ne može čak ni da započne da objašnjava životnu složenost. U suštini, čak i jednoćelijska bakterija je toliko složena da ako svi njeni delovi ne deluju zajedno u isto vreme, ne bi mogli da opstanu. To znači da ovi delovi ne bi mogli da se razviju nekom slučajnošću. Darvin je prepoznao da to može jednog dana da bude problem samo posmatranjem ljudskog oka. Nije ni sanjao da su jednoćelijska bića previše složena da bi mogla da se objasni njihovo postojanje bez nekog tvorca.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je teleološki argument za postojanje Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries