settings icon
share icon
Питање

Шта је телеолошки аргумент за постојање Бога?

srpski
Одговор


Реч телеологија потиче од речи телос, која значи „смисао" или „циљ". Идеја да је потребан „узрок смисла" да би постојао смисао и тиме, тамо где видимо да су ствари очигледно намењене са смислом, можемо да претпоставимо да су те ствари створене са разлогом. Другим речима, творевина подразумева творца. Инстинктивно правимо ове повезаности све време. Разлика између Великог кањона Колорада и Маунт Рашмора је очигледна, један је дизајниран, други није. Велики кањон је очигледно створен нерационалним, природним процесом, док је јасно да је Маунт Рашмор створило интелигентно биће – дизајнер. Када ходамо плажом и нађемо ручни сат, не мислимо да су време и случајност произвели тај сат из песка. Зашто? Зато што има јасне знаке дизајна – има смисао, даје информацију, има посебну комплексност, итд. Ни у једном научном пољу се не сматра да је дизајн спонтан, увек подразумева дизајнера, и што је већи дизајн, већи је дизајнер. Узимајући у обзир научне претпоставке, универзуму је потребан дизајнер већи од њега (тј. натприродни дизајнер).

Телеолошки аргумент примењује овај принцип на цео универзум. Ако неки дизајн подразумева дизајнера, и универзум показује знаке да постоји дизајн, тада је универзум дизајниран. Јасно је да је сваки облик живота у историји земље био веома комплексан. Један једини низ ДНА једнак је обиму целе Енциклопедије Британика. Људски мозак има капацитет од отприлике 10 милијарди гигабајта. Поред живих ствари на земљи, цео универзум изгледа да је створен за живот. Дословно стотине услова је потребно за живот на земљи – све од густине масе у свемиру до земљотреса мора да буде фино наштимовано да би живот опстао. Вероватноћа да се ове ствари дешавају по некој случајности је незамислива. Шансе су већег реда величине него што је броја атома у целом универзуму! Са оволико творевине, тешко је веровати да смо само последица случајности. У ствари, врхунски филозоф атеиста, Ентони Флу је недавно прешао у теизам који је углавном заснован на овом аргументу.

Уз то што показује Божије постојање, телеолошки аргумент разлобличава недостатке у теорији еволуције. Покрет Интелигентне творевине у науци примењује ову теорију информација на животне системе и показује да случајност не може чак ни да започне да објашњава животну сложеност. У суштини, чак и једноћелијска бактерија је толико сложена да ако сви њени делови не делују заједно у исто време, не би могли да опстану. То значи да ови делови не би могли да се развију неком случајношћу. Дарвин је препознао да то може једног дана да буде проблем само посматрањем људског ока. Није ни сањао да су једноћелијска бића превише сложена да би могла да се објасни њихово постојање без неког творца.Врати се на Српску страну

Шта је телеолошки аргумент за постојање Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries