settings icon
share icon
Pitanje

Šta je teistička evolucija?

српски

Odgovor


Teistička evolucija je jedno od tri najznačajnija stanovišta o poreklu života. Druga dva su ateistička evolucija (poznata i kao darvinistička i naturalistička evolucija) i specijalno stvaranje.

Ateistička evolucija kaže da Bog ne postoji i da je život nastao prirodno iz pramaterije pod uticajem prirodnih zakona (kao što su gravitacija i dr.), premda za poreklo tih zakona ne daje objašnjenje. Specijalno stvaranje kaže da je Bog direktno stvorio život ni iz čega ili iz pramaterije.

Teistička evolucija ima dve opcije. Prva je da Bog postoji, ali on nije direktno učestvovao u stvaranju života. Možda je stvorio pramateriju i prirodne zakone imajući na umju eventualni nastanak života, ali se u jednom trenutku na samom početku povukao i pustio svoju tvorevinu da se sama razvija. Dopustio je da sve ide svojim tokom i iz nežive materije nastao je život. Ovo stanovište slično je ateističkoj evoluciji u smislu pretpostavki o naturalističkom poreklu života.

Druga opcija teističke evolucije je da Bog nije učinio samo jedno ili dva čuda da bi stvorio poreklo života kakvog znamo. Njegova čuda su se stalno dešavala. On je korak po korak vodio život da puta na kome je provobitna jednostavnost prerasla u sadašnju kompleksnost, slično Darvinovom evolucionističkom drvetu života (ribe su postale vodozemci koji su postali ptice koje su postale sisari itd). Kad život nije mogao prirodno da evoluira (kako ud reptila može prirodno da preraste u krilo ptice?), Bog bi se umešao. Ovo stanovište je slično specijalnom stvaranju u smislu pretpostavke da je Bog natprirodno delovao kako bi se razvio život kakvog danas znamo.

Brojne su razlike između teističke evolucije i biblijskog specijalnog stvaranja. Jedna značajnija tiče se pogleda na pitanje smrti. Teistički evolucionisti veruju da je Zemlja stara milijarde godina i da geološki stub sa fosilima predstavlja dugu epohu. Pošto se čovek ne pojavljuje sve do kasnih fosilnih ostataka, teistički evolucionisti smatraju da su pre čoveka živela mnogobrojna stvorenja koja su izumrla mnogo pre čovekovog okasnelog pojavljivanja. To znači da je smrt postojala pre Adama i greha.

Biblijski kreacionisti veruju da je Zemlja relativno mlada i da fosilni ostaci potiču iz vremena Nojevog potopa i posle njega. Do formiranja slojeva je došlo zbog fenomena hidrološkog uslojavanja i pretvaranja gasa u tečnost. Prema tome, masovno umiranje i fosilni ostaci nastali su stotinama godina posle Adamovog pada u greh.

Druga značajna razlika između dva stanovišta je tumačenje 1. Mojsijeve. Teistički evolucionisti imaju teoriju da dan označava dug period i teoriju okvira, a obe su alegorijsko tumačenje nedelje stvaranja u prvoj glavi 1. Mojsijeve. Kreacionisti koji veruju da je Zemlja mlada smatraju da je dan trajao doslovno 24 sata, kao što čitamo u 1. Mojsijevoj. Oba stanovišta teističkih evolucionista odstupaju od hrišćanske perspektive jer se ne podudaraju sa onim što piše u Bibliji.

Teistički evolucionisti zamišljaju darvinistički scenario po kome su najpre evoluirale zvezde, zatim Sunčev sistem, Zemlja, biljni i životinjski svet i na kraju čovek. Dva gledišta teističkih evolucionista ne slažu se po pitanju Božije uloge u sledu događaja, ali se generalno slažu oko Darvinove vremenske linije. Vremenska linija se ne poklapa sa izveštajem iz 1. Mojsijeve. Na primer, u 1. Mojsijevoj piše da je Zemlja stvorena prvog dana, a Sunce, Mesec i zvezde tek četvrtog dana. Neki smatraju da tekst u Bibliji sugeriše da su Sunce, Mesec i zvezde u stvari stvorene prvog dana, ali su bili nevidljivi do četvrtog dana zbog Zemljine atmosfere. Ta teorija je malo klimava, pošto u Bibliji jasno piše da atmosfere nije ni bilo sve do drugog dana. Da su Sunce, Mesec i zvezde stvoreni prvog dana, sigurno bi se videli.

Takođe, izveštaj iz 1. Mojsijeve jasno govori da su ptice i morska stvorenja stvoreni petog dana, dok su kopnene životinje stvorene u šestom danu. To je oprečno darvinističkom gledištu da su ptice evoluirale od kopnenih životinja. Biblija kaže da su ptice nastale pre kopnenih životinja. Teistički evolucionisti tvrde suprotno.

Jedan od najzloslutnijih trendova u savremenom hrišćanstvu je reinterpretiranje 1. Mojsijeve kako bi se ona uklopila u evolucionističke teorije. Mnogi poznati biblijski učitelji i apologete prihvatili su evolucionizam i počeli su da veruju kako je insistiranje na doslovnom tumačenju 1. Mojsijeve na neki način štetno za kredibilitet hrišćana. Ako je za utehu, evolucionisti gube poštovanje zbog onih čije je verovanje u Bibliju toliko slabo da su spremni da je olako kompromituju. Iako se broj istinskih kreacionista u akademskim krugovima osipa, nekoliko vernih organizacija kao što su Kreacionističko istraživačko društvo i Institut za kreacionistička istraživanja potvrdili su da Biblija nije samo podudarna sa realnom naukom, već i da prava nauka nikada nije opovrgnula nijednu njenu reč. Biblija je Božija živa reč koju nam je ostavio Tvorac svemira, a njegov opis stvaranja tog svemira se ne podudara ni sa teorijom evolucije, ni sa "teističkim" shvatanjem evolucije.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je teistička evolucija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries