settings icon
share icon
Питање

Шта је теистичка еволуција?

srpski
Одговор


Теистичка еволуција је једно од три најзначајнија становишта о пореклу живота. Друга два су атеистичка еволуција (позната и као дарвинистичка и натуралистичка еволуција) и специјално стварање.

Атеистичка еволуција каже да Бог не постоји и да је живот настао природно из праматерије под утицајем природних закона (као што су гравитација и др.), премда за порекло тих закона не даје објашњење. Специјално стварање каже да је Бог директно створио живот ни из чега или из праматерије.

Теистичка еволуција има две опције. Прва је да Бог постоји, али он није директно учествовао у стварању живота. Можда је створио праматерију и природне законе имајући на умју евентуални настанак живота, али се у једном тренутку на самом почетку повукао и пустио своју творевину да се сама развија. Допустио је да све иде својим током и из неживе материје настао је живот. Ово становиште слично је атеистичкој еволуцији у смислу претпоставки о натуралистичком пореклу живота.

Друга опција теистичке еволуције је да Бог није учинио само једно или два чуда да би створио порекло живота каквог знамо. Његова чуда су се стално дешавала. Он је корак по корак водио живот да пута на коме је провобитна једноставност прерасла у садашњу комплексност, слично Дарвиновом еволуционистичком дрвету живота (рибе су постале водоземци који су постали птице које су постале сисари итд). Кад живот није могао природно да еволуира (како уд рептила може природно да прерасте у крило птице?), Бог би се умешао. Ово становиште је слично специјалном стварању у смислу претпоставке да је Бог натприродно деловао како би се развио живот каквог данас знамо.

Бројне су разлике између теистичке еволуције и библијског специјалног стварања. Једна значајнија тиче се погледа на питање смрти. Теистички еволуционисти верују да је Земља стара милијарде година и да геолошки стуб са фосилима представља дугу епоху. Пошто се човек не појављује све до касних фосилних остатака, теистички еволуционисти сматрају да су пре човека живела многобројна створења која су изумрла много пре човековог окаснелог појављивања. То значи да је смрт постојала пре Адама и греха.

Библијски креационисти верују да је Земља релативно млада и да фосилни остаци потичу из времена Нојевог потопа и после њега. До формирања слојева је дошло због феномена хидролошког услојавања и претварања гаса у течност. Према томе, масовно умирање и фосилни остаци настали су стотинама година после Адамовог пада у грех.

Друга значајна разлика између два становишта је тумачење 1. Мојсијеве. Теистички еволуционисти имају теорију да дан означава дуг период и теорију оквира, а обе су алегоријско тумачење недеље стварања у првој глави 1. Мојсијеве. Креационисти који верују да је Земља млада сматрају да је дан трајао дословно 24 сата, као што читамо у 1. Мојсијевој. Оба становишта теистичких еволуциониста одступају од хришћанске перспективе јер се не подударају са оним што пише у Библији.

Теистички еволуционисти замишљају дарвинистички сценарио по коме су најпре еволуирале звезде, затим Сунчев систем, Земља, биљни и животињски свет и на крају човек. Два гледишта теистичких еволуциониста не слажу се по питању Божије улоге у следу догађаја, али се генерално слажу око Дарвинове временске линије. Временска линија се не поклапа са извештајем из 1. Мојсијеве. На пример, у 1. Мојсијевој пише да је Земља створена првог дана, а Сунце, Месец и звезде тек четвртог дана. Неки сматрају да текст у Библији сугерише да су Сунце, Месец и звезде у ствари створене првог дана, али су били невидљиви до четвртог дана због Земљине атмосфере. Та теорија је мало климава, пошто у Библији јасно пише да атмосфере није ни било све до другог дана. Да су Сунце, Месец и звезде створени првог дана, сигурно би се видели.

Такође, извештај из 1. Мојсијеве јасно говори да су птице и морска створења створени петог дана, док су копнене животиње створене у шестом дану. То је опречно дарвинистичком гледишту да су птице еволуирале од копнених животиња. Библија каже да су птице настале пре копнених животиња. Теистички еволуционисти тврде супротно.

Један од најзлослутнијих трендова у савременом хришћанству је реинтерпретирање 1. Мојсијеве како би се она уклопила у еволуционистичке теорије. Многи познати библијски учитељи и апологете прихватили су еволуционизам и почели су да верују како је инсистирање на дословном тумачењу 1. Мојсијеве на неки начин штетно за кредибилитет хришћана. Ако је за утеху, еволуционисти губе поштовање због оних чије је веровање у Библију толико слабо да су спремни да је олако компромитују. Иако се број истинских креациониста у академским круговима осипа, неколико верних организација као што су Креационистичко истраживачко друштво и Институт за креационистичка истраживања потврдили су да Библија није само подударна са реалном науком, већ и да права наука никада није оповргнула ниједну њену реч. Библија је Божија жива реч коју нам је оставио Творац свемира, а његов опис стварања тог свемира се не подудара ни са теоријом еволуције, ни са "теистичким" шватањем еволуције.Врати се на Српску страну

Шта је теистичка еволуција?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries