settings icon
share icon
Pitanje

Šta su svici sa Mrtvog mora i zašto su bitni?

српски

Odgovor


Prva otkrića spisa sa Mrtvog mora zbila su se 1947. u Kumranu, selu smeštenom oko 20 milja istočno od Jerusalima, na severozapadnoj obali Mrtvog mora. Mladi Beduin, pastir, sledio je kozu koja je zalutala, te je bacio je kamen u jednu od pećina duž morskih litica i čuo da se nešto polomilo. Kamen je pogodio keramičku posudu u kojoj su bili svici od kože i papirusa za koje je kasnije ustanovljeno da su bili stari oko dve hiljade godina. Deset godina i mnogo istraživanja kasnije, jedanaest pećina duž Mrtvog mora je iznedrilo desetine hiljada fragmenata spisa koji su poticali iz 68.g. n.e. Bilo je to otkriće oko 800 spisa.

Svici sa mrtvog mora sadrže ogromnu zbirku jevrejskih dokumenata napisanih na hebrejskom, aramejskom, i grčkom, pokrivajući mnoge teme i književne stilove. Oni uključuju fragmente spisa svake knjige u hebrejskoj Bibliji osim Estere. Napisani su ranije od bilo kog poznatog biblijskog spisa. Spisi takođe sadrže najstarije pisane biblijske komentare o knjizi proroka Avakuma, kao i mnoge druge rukopise, među njima i religiozna dela jedne jevrejske sekte tog vremena.

Legende koje kruže o tome šta je otkriveno u svicima sa Mrtvog mora su mnogo maštovijitje od same istine. U njima nije bilo izgubljenih biblijskih knjiga niti druge literature čije kopije već nisu postojale. Veći deo spisa sa Mrtvog mora bili su primerci knjiga Starog zaveta od 250-150 g. p.n.e. Bilo je i nebiblijskih i apokrifnih knjiga, ali većina spisa su bili rukopisi hebrejskog Starog zaveta. Svici sa Mrtvog mora su bili neverovatno otkriće jer su rukopisi bili u odličnom stanju i ostali su sakriveni toliko dugo (preko 2000 godina). Oni nam takođe daju i sugurnost u pouzdanost starozavetnih rukopisa jer postoje samo minimalne razlike između rukopisa koji su ranije otkriveni i onih koji su nađeni u Kumranu. Ovo je jasno svedočanstvo da je Bog sačuvao Svoju Reč tokom vekova, štiteći je od uništenja i čuvajući je od značajnih grešaka.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta su svici sa Mrtvog mora i zašto su bitni?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries