settings icon
share icon
Питање

Шта су свици са Мртвог мора и зашто су битни?

srpski
Одговор


Прва открића списа са Мртвог мора збила су се 1947. у Кумрану, селу смештеном око 20 миља источно од Јерусалима, на северозападној обали Мртвог мора. Млади Бедуин, пастир, следио је козу која је залутала, те је бацио је камен у једну од пећина дуж морских литица и чуо да се нешто поломило. Камен је погодио керамичку посуду у којој су били свици од коже и папируса за које је касније установљено да су били стари око две хиљаде година. Десет година и много истраживања касније, једанаест пећина дуж Мртвог мора је изнедрило десетине хиљада фрагмената списа који су потицали из 68.г. н.е. Било је то откриће око 800 списа.

Свици са мртвог мора садрже огромну збирку јеврејских докумената написаних на хебрејском, арамејском, и грчком, покривајући многе теме и књижевне стилове. Они укључују фрагменте списа сваке књиге у хебрејској Библији осим Естере. Написани су раније од било ког познатог библијског списа. Списи такође садрже најстарије писане библијске коментаре о књизи пророка Авакума, као и многе друге рукописе, међу њима и религиозна дела једне јеврејске секте тог времена.

Легенде које круже о томе шта је откривено у свицима са Мртвог мора су много маштовијитје од саме истине. У њима није било изгубљених библијских књига нити друге литературе чије копије већ нису постојале. Већи део списа са Мртвог мора били су примерци књига Старог завета од 250-150 г. п.н.е. Било је и небиблијских и апокрифних књига, али већина списа су били рукописи хебрејског Старог завета. Свици са Мртвог мора су били невероватно откриће јер су рукописи били у одличном стању и остали су сакривени толико дуго (преко 2000 година). Они нам такође дају и сугурност у поузданост старозаветних рукописа јер постоје само минималне разлике између рукописа који су раније откривени и оних који су нађени у Кумрану. Ово је јасно сведочанство да је Бог сачувао Своју Реч током векова, штитећи је од уништења и чувајући је од значајних грешака.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта су свици са Мртвог мора и зашто су битни?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries