settings icon
share icon
Pitanje

Koja će religija biti jedina u poslednjim vremenima?

српски

Odgovor


Jedina svetska religija koja je opisana u Otkrivenju 17:1¬–18 kao „velika bludnica" biće deo scenarija poslednjih vremena. Reč bludnica se koristi kroz Stari zavet kao metafora za lažnu religiju. Pravi identitet i izgled te religije je bio tema debata tokom vekova i proizvela je mnogobrojna viđenja među biblijskim komentatorima i teolozima. Postoje ubedljivi dokazi da će ta jedna svetska religija biti katolicizam, islam, pokret Nju Ejdž, ili neki oblik religije koji još uvek nije izmišljen, a na internet pretraživanju mogu da se nađu mnoge mogućnosti i teorije. Nema sumnje da će neka vrsta jedine religije pod vlašću lažnog proroka biti deo poslednjih vremena, možda sastavljena od mnogih različitih religija, sekti i „izama" koji danas postoje.

Otkrivenje 17:1–18 daje nam nekoliko karakteristika te jedne svetske religije. Lažna religija će dominirati nad „narodima, ljudima i narodnostima i jezicima" (stih 15), što znači da će imati univerzalni autoritet koji će joj bez sumnje dati Antihrist – koji će vladati svetom u to vreme. Stihovi 2-3 opisuju bludnicu kako bludniči sa kraljevima na zemlji, a objašnjenje je da se iz toga vidi količina uticaja lažne religije na svetske vladare i uticajne ljude. „Napiše se njenog bludničkog vina" – može da se odnosi na one koji su pijani od vlasti koju dobijaju od slavljenja lažnog boga ove religije, baš kao što Sotona često hvata u zamku one koji žude za vlašću. Savezništva koja će biti stvorena lažnom religijom ujediniće crkvu i državu kao nikad pre.

Šesti stih opisuje bludnicu „kako se opija krvlju svetih" i krvlju oni koji svedoče o Hristu. Ubijanje vernika tokom Velike nevolje biće deo Antihristovog plana (Otkrivenje 6:9). Mnogima koji se budu suprostavili toj globalnoj svetskoj religiji biće odrubljena glava (Otkrivenje 20:4), a oni koji odbiju da se klanjaju Antihristu i prihvate njegov znak neće moći da kupuju niti prodaju, zbog čega će im biti veoma teško da prežive (Otkrivenje 13:16¬–17).

Konačno, bludnica će izgubiti Antihristovu naklonost jer će njegova želja biti da samo on dobije svu slavu celog sveta. On neće hteti da deli obožavanje sveta sa prorocima i sveštenicima te lažne religije, ma koliko mu bili privrženi. Kada sve oči sveta budu bile uprte u Antihrista povodom njegovog čudesnog povratka iz mrtvih (Otkrivenje 13:3, 12, 14), on će se okrenuti protiv lažnog religioznog sistema i uništiće ga, a sebe postaviti za boga. Obmana će biti tako velika, rekao je Isus, da bi i odabrani, da je to moguće, potpali pod nju (Matej 24:24).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja će religija biti jedina u poslednjim vremenima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries