settings icon
share icon
Питање

Која ће религија бити једина у последњим временима?

srpski
Одговор


Једина светска религија која је описана у Откривењу 17:1¬–18 као „велика блудница" биће део сценарија последњих времена. Реч блудница се користи кроз Стари завет као метафора за лажну религију. Прави идентитет и изглед те религије је био тема дебата током векова и произвела је многобројна виђења међу библијским коментаторима и теолозима. Постоје убедљиви докази да ће та једна светска религија бити католицизам, ислам, покрет Њу Ејџ, или неки облик религије који још увек није измишљен, а на интернет претраживању могу да се нађу многе могућности и теорије. Нема сумње да ће нека врста једине религије под влашћу лажног пророка бити део последњих времена, можда састављена од многих различитих религија, секти и „изама" који данас постоје.

Откривење 17:1–18 даје нам неколико карактеристика те једне светске религије. Лажна религија ће доминирати над „народима, људима и народностима и језицима" (стих 15), што значи да ће имати универзални ауторитет који ће јој без сумње дати Антихрист – који ће владати светом у то време. Стихови 2-3 описују блудницу како блудничи са краљевима на земљи, а објашњење је да се из тога види количина утицаја лажне религије на светске владаре и утицајне људе. „Напише се њеног блудничког вина" – може да се односи на оне који су пијани од власти коју добијају од слављења лажног бога ове религије, баш као што Сотона често хвата у замку оне који жуде за влашћу. Савезништва која ће бити створена лажном религијом ујединиће цркву и државу као никад пре.

Шести стих описује блудницу „како се опија крвљу светих" и крвљу они који сведоче о Христу. Убијање верника током Велике невоље биће део Антихристовог плана (Откривење 6:9). Многима који се буду супроставили тој глобалној светској религији биће одрубљена глава (Откривење 20:4), а они који одбију да се клањају Антихристу и прихвате његов знак неће моћи да купују нити продају, због чега ће им бити веома тешко да преживе (Откривење 13:16¬–17).

Коначно, блудница ће изгубити Антихристову наклоност јер ће његова жеља бити да само он добије сву славу целог света. Он неће хтети да дели обожавање света са пророцима и свештеницима те лажне религије, ма колико му били привржени. Када све очи света буду биле упрте у Антихриста поводом његовог чудесног повратка из мртвих (Откривење 13:3, 12, 14), он ће се окренути против лажног религиозног система и уништиће га, а себе поставити за бога. Обмана ће бити тако велика, рекао је Исус, да би и одабрани, да је то могуће, потпали под њу (Матеј 24:24).

EnglishВрати се на Српску страну

Која ће религија бити једина у последњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries