settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Sveto pismo nepogrešivo? Šta je biblijska nepogrešivost?

српски

Odgovor


Reč nepogrešiv znači – „nešto što nema mogućnost greške". Ako je nešto nepogrešivo, ono nikada nije pogrešno i time je apsolutno pouzdano. Slično tome, reč bez greške se takođe primenjuje na Sveto pismo, i znači „bez ikakve greške". Jednostavno rečeno, Sveto pismo nikada ne greši.

Sveto pismo tvrdi da je nepogrešivo u 2. Petrovoj 1:19. „I tako imamo čvršću proročku reč". Petar dalje opisuje kako je nastalo Sveto pismo: „Ovo najpre znajte da se ni jedno proroštvo Pisma ne može tumačiti kako ko hoće. Jer nikad proroštvo ne bi čovečijom voljom, nego su Duhom Svetim nošeni sveti ljudi govorili od Boga." (2. Petrova 1:20-21).

Takođe vidimo i kako se nepogrešivost implicira u 2. Timoteju 3:16–17: „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da Božiji čovek bude savršen, pripravljen za svako dobro delo". Činjenica da je Bog „nadahnuo" Pismo daje sigurnost da je Sveto pismo nepogrešivo, jer Bog ne može da nadahne nešto sa greškom. Činjenica da Sveto pismo u potpunosti oprema Božije sluge za službu pokazuje da nas vodi u istinu, ne grešku.

Ako je Bog nepogrešiv, onda je i Njegova Reč takva. Doktrina o Božijoj nepogrešivosti zasnovana je na razumevanju Božijeg savršenog karaktera. Božija Reč je savršena, „krepi dušu" (Psalam 19:7) jer je Bog savršen. U teološkom smislu, Bog je blisko povezan sa Svojom Rečju, Gospod Isus je nazvan: „Reč" (Jovan 1:14).

Treba napomenuti da se doktrina o nepogrešivosti tiče samo originalnih spisa. Pogrešni prevodi, štamparske greške, i slovne omaške su očigledno ljudske greške i većinu njih je lako uočiti. Međutim, ono što su pisci Svetog pisma u originalu napisali bilo je u potpunosti bez greške ili omaške, jer je Duh nadgledao njihov rad. Bog je istinoljubiv i potpuno pouzdan (Jovan 14:6; 17:3), pa je takva i Njegova Reč (Jovan 17:17).

Sveto pismo tvrdi da je u potpunosti (ne delimično) savršeno u stihovima: Psalam 12:6, 19:7, Poslovice 30:5 i u mnogim drugim stihovima. Ono je u potpunosti tačno i u suštini nama sudi (a ne suprotno). „Jer je reč Božija živa, i delotvorna, i oštrija od svakog mača s dve oštrice, te doseže do rastavljanja duše i duha, zglavaka i moždine, pa sudi mislima i smeranjima srca" (Jevrejima 4:12).

Sveto pismo je jedini objektivan izvor o svemu što nam je Bog dao u vezi sa Njim i Njegovim planom za čovečanstvo. Kao Božija nepogrešiva reč Sveto pismo je bez greške, ima autoritet, pouzdano je, i dovoljno da ispuni naše potrebe.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je Sveto pismo nepogrešivo? Šta je biblijska nepogrešivost?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries