settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Свето писмо непогрешиво? Шта је библијска непогрешивост?

srpski
Одговор


Реч непогрешив значи – „нешто што нема могућност грешке". Ако је нешто непогрешиво, оно никада није погрешно и тиме је апсолутно поуздано. Слично томе, реч без грешке се такође примењује на Свето писмо, и значи „без икакве грешке". Једноставно речено, Свето писмо никада не греши.

Свето писмо тврди да је непогрешиво у 2. Петровој 1:19. „И тако имамо чвршћу пророчку реч". Петар даље описује како је настало Свето писмо: „Ово најпре знајте да се ни једно пророштво Писма не може тумачити како ко хоће. Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога." (2. Петрова 1:20-21).

Такође видимо и како се непогрешивост имплицира у 2. Тимотеју 3:16–17: „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело". Чињеница да је Бог „надахнуо" Писмо даје сигурност да је Свето писмо непогрешиво, јер Бог не може да надахне нешто са грешком. Чињеница да Свето писмо у потпуности опрема Божије слуге за службу показује да нас води у истину, не грешку.

Ако је Бог непогрешив, онда је и Његова Реч таква. Доктрина о Божијој непогрешивости заснована је на разумевању Божијег савршеног карактера. Божија Реч је савршена, „крепи душу" (Псалам 19:7) јер је Бог савршен. У теолошком смислу, Бог је блиско повезан са Својом Речју, Господ Исус је назван: „Реч" (Јован 1:14).

Треба напоменути да се доктрина о непогрешивости тиче само оригиналних списа. Погрешни преводи, штампарске грешке, и словне омашке су очигледно људске грешке и већину њих је лако уочити. Међутим, оно што су писци Светог писма у оригиналу написали било је у потпуности без грешке или омашке, јер је Дух надгледао њихов рад. Бог је истинољубив и потпуно поуздан (Јован 14:6; 17:3), па је таква и Његова Реч (Јован 17:17).

Свето писмо тврди да је у потпуности (не делимично) савршено у стиховима: Псалам 12:6, 19:7, Пословице 30:5 и у многим другим стиховима. Оно је у потпуности тачно и у суштини нама суди (а не супротно). „Јер је реч Божија жива, и делотворна, и оштрија од сваког мача с две оштрице, те досеже до растављања душе и духа, зглавака и мождине, па суди мислима и смерањима срца" (Јеврејима 4:12).

Свето писмо је једини објективан извор о свему што нам је Бог дао у вези са Њим и Његовим планом за човечанство. Као Божија непогрешива реч Свето писмо је без грешке, има ауторитет, поуздано је, и довољно да испуни наше потребе.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да је Свето писмо непогрешиво? Шта је библијска непогрешивост?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries