settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Sveto pismo bajka?

српски

Odgovor


Napadi na Sveto pismo tvrdnjama da nije ništa drugo osim bajke, ili knjige lepih priča, nije nikakva novina. Sveto pismo je nesumnjivo najuticajnija knjiga koju je svet ikada upoznao, koja je transformisala bezbrojne ljudske živote. Zašto bi onda pitanje li je Sveto pismo bajka bilo opravdano u mnogim ljudskim srcima širom sveta?

Od knjige Postanje do knjige Otkrivenje čitamo priču o Božijoj večnoj zamisli da otkupi grešni svet. Sa Bogom kao Autorem Sveto pismo je najveće svetsko delo književnosti i tokom istorije mnogi su celog života objavljivali njegovu istinu. Mnogi su i umrli da bi drugi mogli da prosto drže primerke njegovih strana u svojim rukama. Ipak, nije bilo knjige koja je više maliciozno napadana od Svetog pisma. Sveto pismo je bilo zabranjivano, spaljivano, ismevano i klevetano. Mnogi su bili ubijani samo zašto što su posedovali Sveto pismo. Međutim, i dalje opstaje ideja da je Sveto pismo samo bajka.

„Princ ovog sveta" zaslepljivao je ljude da ne vide istinu od početka vremena. Započeo je svoj „rad" na zemlji preispitivanjem Božijih reči (Postanje 3:1-5), i nije prestao to do danas da čini. Gde god da pogledamo lažna učenja su u porastu – na TV-u, na radiju, u knigama i časopisima, u našim školama i na univerzitetima, i nažalost čak i u nekim crkvama i hrišćanskim fakultetima –

baš onim mestima gde bi trebalo da se najsnažnije brani Božija Reč. Kada naša deca uče da su naši preci ispuzali iz mora pre beskonačno mnogo vremena, zar nismo priču o stvaranju i Adamu i Evi postavili na nivo bajke? Isto je i kada naučnici i akademici kažu da gubimo vreme tragajući za „mitološkom" Nojevom barkom.

U stvari, kada je u mnogim crkvama dozvoljeno, radi mira sa akademskim svetom, tumačenje knjige Postanje koje je prilagođeno modernoj teoriji o evoluciji, poruka koja se šalje u svet je da Sveto pismo znači nešto drugo od onog što jednostavno govori. Kada naturalisti poistovećuju natprirodne događaje u Bibliji sa alegorijom, razumljivo je da oni koji nikada nisu proučavali Sveto pismo mogu da budu u nedoumici da li ono govori istinu. Kolika je verovatnoća da će oni koji nikada nisu sami čitali istinu Božije Reči, poverovati da je magarac progovorio ili da je riba progutala čoveka i ispljunula ga na obalu, ili da se žena pretvorila u stub od soli?

Međutm, Sveto pismo sasvim sigurno nije bajka. U stvari, ono je „bogonadahnuto" " (2. Timoteju 3:16), i to doslovno znači da je Bog napisao Sveto pismo. Njegovi ljudski pisci su pisali podstaknuti Bogom preko Svetog Duha (2. Petrova 1:21). Zato je ovaj tekst od gotovo 750.000 reči Božijom rukom izatkan, u savršenom skladu od početka do kraja i ne sadrži kotradiktornosti, iako njenih 66 knjiga ima gotovo 40 autora sasvim različitih, pisan je na tri jezika i tokom gotovo 1600 godina. Kako bismo uopše imali ovako neverovatan sklad da nije Bog sam vodio ruke pisaca? Pravedni Bog nikada ne bi nadahnuo grešku. Pravedni Bog nikada ne bi Pismo prepuno grešaka nazvao „svetim i istinitim". Milostivi Bog nikada ne bi tvrdio u Svojoj Reči da je savršena ako ona to nije i svemogući Bog bi mogao da piše tako da je to podjednako relevantno danas, kao i pre nekoliko hiljada godina.

Istoričnost Svetog pisma je stalno iznova potvrđivala biologija, geologija, i astronomija. Iako se Sveto pismo ne slaže uvek sa naturalističkim hipotezama, ono nije u sukobu ni sa jednim ustanovljenim naučnim dokazom. Arheologija je u poslednjih sto godina iznela na svetlost bogatu riznicu biblijskih isina u koje su stručnjaci sumnjali vekovima, kao što su svici sa Mrtvog mora, bazaltna stena da natpisom „Dom Davidov", amajlija iz 7.g.pn.e. koja nosi Božije ime, i kamen na kome je ime Pontija Pilata, judejskog guvernera koji je naredio Isusovo pogubljenje. Sveto pismo je nesumnjivo najbolje dokumentovana knjiga drevnog sveta, sa više od 24000 celih ili delova biblisjkih rukopisa koji postoje. Nijedan drugi drevni dokument nema ni približno toliko dokaza koji bi potvrdili njegovu pouzdanost.

Još jedno svedočanstvo o božanskom poreklu autora Svetog pisma je ogroman broj detaljnih biblijskih proroštava koja su se obistinila. Na primer, psalmista govori o raspeću Isusa Hrista gotovo hiljadu godina pre nego što se to desilo (Psalam 22) i stotinama godina pre nego što je izumljeno pogubljenje na krstu! Bilo bi prosto nemoguće da neko tako daleko predvidi budućnost sa takvom preciznošću na stotinama mesta u Svetom pismu. Zaista bi bilo potpuno nelogično poverovati da su ova dokazana proroštva bilo šta drugo do Božijeg dela. Isto tako, stručjnaci za verovatnoću kažu nam da su matematičke šanse da se samo 48 proročanstava vezanih za jednu osobu (tj. Hrista) ostvare kao što su rečena su jedan u deset na 157!

Međutim, najveći dokaz da Sveto pismo nije bajka su nebrojeni ljudski životi koji su se transformisali zahvaljujući njegovim rečima. Svete biblijske istine su, vođene Božijim Duhom pretvorile milione grešnika u svece. Ovisnici o narkoticima su bili njime izlečeni, homoseksualci oslobođeni, samotnjaci i umorni od života preporođeni, okoreli kriminalci transformisani, grešnici osvedočeni o svom grehu, a mržnja je pretvarana u ljubav zbog uticaja Svetog pisma. Koliko god čitali „Pepeljugu" ili „Snežanu i sedam patuljaka" to ne može da utiče na promene u ljudskoj duši. Sveto pismo zaista ima dinamičnu i transformativnu moć koja je takva samo zato što je to Božija Reč.

U svetlosti svega ovog, važnije je pitanje kako neko može da ne veruje u ove ubedljive, bogonadahnute, nepogrešive, tranformativne istine? Nažalost, odogor je jednostavan. Bog je rekao da ako mu ne otvorimo svoje srce, On neće otvoriti naše oči za istinu. Isus je obećao Svetog Duha koji će nas učiti (Jovan 14:26) i voditi u celu istinu (Jovan 16:13). I Božija istina se nalazi u Božijoj Reči (Jovan 17:17). Zato su za one koji veruju ove svete reči sam život, ali onima koji nemaju Svetog Duha, Sveto pismo je samo budalaština (1. Korinćanima 2:14).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Sveto pismo bajka?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries