settings icon
share icon
Питање

Да ли је Свето писмо бајка?

srpski
Одговор


Напади на Свето писмо тврдњама да није ништа друго осим бајке, или књиге лепих прича, није никаква новина. Свето писмо је несумњиво најутицајнија књига коју је свет икада упознао, која је трансформисала безбројне људске животе. Зашто би онда питање ли је Свето писмо бајка било оправдано у многим људским срцима широм света?

Од књиге Постање до књиге Откривење читамо причу о Божијој вечној замисли да откупи грешни свет. Са Богом као Ауторем Свето писмо је највеће светско дело књижевности и током историје многи су целог живота објављивали његову истину. Многи су и умрли да би други могли да просто држе примерке његових страна у својим рукама. Ипак, није било књиге која је више малициозно нападана од Светог писма. Свето писмо је било забрањивано, спаљивано, исмевано и клеветано. Многи су били убијани само зашто што су поседовали Свето писмо. Међутим, и даље опстаје идеја да је Свето писмо само бајка.

„Принц овог света" заслепљивао је људе да не виде истину од почетка времена. Започео је свој „рад" на земљи преиспитивањем Божијих речи (Постање 3:1-5), и није престао то до данас да чини. Где год да погледамо лажна учења су у порасту – на ТВ-у, на радију, у книгама и часописима, у нашим школама и на универзитетима, и нажалост чак и у неким црквама и хришћанским факултетима –

баш оним местима где би требало да се најснажније брани Божија Реч. Када наша деца уче да су наши преци испузали из мора пре бесконачно много времена, зар нисмо причу о стварању и Адаму и Еви поставили на ниво бајке? Исто је и када научници и академици кажу да губимо време трагајући за „митолошком" Нојевом барком.

У ствари, када је у многим црквама дозвољено, ради мира са академским светом, тумачење књиге Постање које је прилагођено модерној теорији о еволуцији, порука која се шаље у свет је да Свето писмо значи нешто друго од оног што једноставно говори. Када натуралисти поистовећују натприродне догађаје у Библији са алегоријом, разумљиво је да они који никада нису проучавали Свето писмо могу да буду у недоумици да ли оно говори истину. Колика је вероватноћа да ће они који никада нису сами читали истину Божије Речи, поверовати да је магарац проговорио или да је риба прогутала човека и испљунула га на обалу, или да се жена претворила у стуб од соли?

Међутм, Свето писмо сасвим сигурно није бајка. У ствари, оно је „богонадахнуто" " (2. Тимотеју 3:16), и то дословно значи да је Бог написао Свето писмо. Његови људски писци су писали подстакнути Богом преко Светог Духа (2. Петрова 1:21). Зато је овај текст од готово 750.000 речи Божијом руком изаткан, у савршеном складу од почетка до краја и не садржи котрадикторности, иако њених 66 књига има готово 40 аутора сасвим различитих, писан је на три језика и током готово 1600 година. Како бисмо уопше имали овако невероватан склад да није Бог сам водио руке писаца? Праведни Бог никада не би надахнуо грешку. Праведни Бог никада не би Писмо препуно грешака назвао „светим и истинитим". Милостиви Бог никада не би тврдио у Својој Речи да је савршена ако она то није и свемогући Бог би могао да пише тако да је то пођеднако релевантно данас, као и пре неколико хиљада година.

Историчност Светог писма је стално изнова потврђивала биологија, геологија, и астрономија. Иако се Свето писмо не слаже увек са натуралистичким хипотезама, оно није у сукобу ни са једним установљеним научним доказом. Археологија је у последњих сто година изнела на светлост богату ризницу библијских исина у које су стручњаци сумњали вековима, као што су свици са Мртвог мора, базалтна стена да натписом „Дом Давидов", амајлија из 7.г.пн.е. која носи Божије име, и камен на коме је име Понтија Пилата, јудејског гувернера који је наредио Исусово погубљење. Свето писмо је несумњиво најбоље документована књига древног света, са више од 24000 целих или делова библисјких рукописа који постоје. Ниједан други древни документ нема ни приближно толико доказа који би потврдили његову поузданост.

Још једно сведочанство о божанском пореклу аутора Светог писма је огроман број детаљних библијских пророштава која су се обистинила. На пример, псалмиста говори о распећу Исуса Христа готово хиљаду година пре него што се то десило (Псалам 22) и стотинама година пре него што је изумљено погубљење на крсту! Било би просто немогуће да неко тако далеко предвиди будућност са таквом прецизношћу на стотинама места у Светом писму. Заиста би било потпуно нелогично поверовати да су ова доказана пророштва било шта друго до Божијег дела. Исто тако, стручјнаци за вероватноћу кажу нам да су математичке шансе да се само 48 пророчанстава везаних за једну особу (тј. Христа) остваре као што су речена су један у десет на 157!

Међутим, највећи доказ да Свето писмо није бајка су небројени људски животи који су се трансформисали захваљујући његовим речима. Свете библијске истине су, вођене Божијим Духом претвориле милионе грешника у свеце. Овисници о наркотицима су били њиме излечени, хомосексуалци ослобођени, самотњаци и уморни од живота препорођени, окорели криминалци трансформисани, грешници осведочени о свом греху, а мржња је претварана у љубав због утицаја Светог писма. Колико год читали „Пепељугу" или „Снежану и седам патуљака" то не може да утиче на промене у људској души. Свето писмо заиста има динамичну и трансформативну моћ која је таква само зато што је то Божија Реч.

У светлости свега овог, важније је питање како неко може да не верује у ове убедљиве, богонадахнуте, непогрешиве, транформативне истине? Нажалост, одогор је једноставан. Бог је рекао да ако му не отворимо своје срце, Он неће отворити наше очи за истину. Исус је обећао Светог Духа који ће нас учити (Јован 14:26) и водити у целу истину (Јован 16:13). И Божија истина се налази у Божијој Речи (Јован 17:17). Зато су за оне који верују ове свете речи сам живот, али онима који немају Светог Духа, Свето писмо је само будалаштина (1. Коринћанима 2:14).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Свето писмо бајка?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries