settings icon
share icon
Pitanje

Kako je moglo da bude svetlo prvog dana stvaranja, ako je sunce stvoreno tek četvtog dana?

српски

Odgovor


Pitanje kako je moglo da bude svetlo prvog dana stvaranja,ako je sunce stvoreno tek četvrtog je uobičajeno. Postanje1:3-5 govori; „Bog reče: ,Neka bude svetlost!ʾ I bi svetlost. Bog vide da je svetlost dobra; i Bog rastavi svetlost od tame. Svetlost nazva Bog dan, a tamu nazva noć. Tako bi veče, a zatim jutro. Dan prvi″. Nekoliko stihova kasnije saznajemo: „Bog reče: ,Neka budu svetlo u prostoru nebeskom da deli dan i noć, da budu znaci koji će obeležiti vreme, dane i godine. I neka svetle na prostoru nebeskom da obasjavaju zemlju!ʾ I bi tako. I Bog stvori dva velika svetla: svetilo veće da upravlja danom, i svetilo manje da upravlja noću, a stvori i zvezde. Bog ih postavi u prostor nebeski da obasjavaju zemlju, i da upravljaju danom i noću te da dele svetlost od tame. I Bog vide da je to dobro. I bi veče, i bi jutro. Dan četvrtiʾ″ (Postanje 1:14-19). Kako je ovo moguće? Kako je moguće da postoji svetlo, jutra i večeri prvog, drugog i trećeg dana, ako su sunce, mesec i zvezde stvoreni tek četvrtog dana?

Ovo predstavlja problem jedino ako ne uzmemo u obzir neograničenog i svemogućeg Boga. Bogu nije potrebno sunce, mesec i zvezde da bi obezbedio svetlo. Bog je svetlo! Prva Jovanova 1:5 govori: „ I ovo je vest koju smo čuli od njega i vama javljamo — da je Bog svetlost i u njemu nema nikakve tame". Sam Bog je biio svetlo prva tri dana stvaranja, kao što će biti na novom nebu i novoj zemlji: „I noći neće više biti i neće im biti potrebna svetlost svetiljke, ni sunca, jer će ih Gospod Bog obasjavati i carovaće u sve vekove″ (Otkrivenje 22:5). Dok nije stvorio sunce, mesec i zvezde, Bog je čudesno obezbeđivao svetlost tokom „dana" i možda je to radio i tokom„noći" (Postanje 1:14).

Isus je rekao: „Opet prozbori dalje Isus govoreći: ja sam svetlost sveta; ko ide za mnom, neće hoditi po tami, nego će imati životnu svetlost″ (Jovan 8:12). Mnogo važnije od svetla dana je Svetlo koje obezbeđuje večni život onima koji veruju u Njega. Oni koji ne veruju u Njega biće osuđeni na „krajnju tamu; onde će biti plač i škrgut zuba″ (Matej 8:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako je moglo da bude svetlo prvog dana stvaranja, ako je sunce stvoreno tek četvtog dana?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries