settings icon
share icon
Pitanje

Da li je razlika između sveštenstva i laika biblijska?

српски

Odgovor


U Bibliji se ne pojavljuju ni reč sveštenstvo niti laici. Ovo su termini koji se danas uobičajeno koriste da se opiše „osoba za propovedaonicom" naspram „ljudi koji prisustvuju službi". Iako vernici imaju različite pozive i darove (Rimljanima 12:6), svi su oni sluge Gospodnje (Rimljanima 14:4).

Pavle je sebe smatrao „bratom" i „slugom" sa Tihikom (Kološanima 4:7). Isto se odnosilo na Pavla i Epafrasa (Kološanima 1:7). Efrodit je bio Pavlov „brat, saradnik i saborac" (Filipljanima 2:25). Pavle i Timotej su sebe nazivali „slugama" crkve u Korintu (2. Korinćanima 4:5). Pavle je smatrao Silu svojim „vernim bratom" (1. Petrova 5:12). Apostoli nikada nisu govorili u terminima „mi" i „oni" u kontekstu služenja Hristu. Oni su sebe smatrali saradnicima sa svim vernicima u crkvi.

Razlika između „profesionalne službe" i „laičke službe" nastala je kada su crkve prestale da biraju vođe iz svojih redova i počele da ih „pozivaju" sa drugih mesta. Tokom barem prvog veka crkvene istorije, većina crkava prepoznala je Božiju ruku nad sopstvenim članovima, osposobljavajući ih i pozivajući za uloge vođa. Skoro svako novozavetno pominjanje vođstva lokalne crkve, bilo da je u pitanju „pastir", „starešina" ili „episkop" otkriva ovu činjenicu. Na primer, uporedi 1. Timoteju 3:1-7 i 5:17-20 sa Delima 20:17-38. Titu 1:5-9 je drugi primer.

Postepeno, stvari su se menjale, dok u nekim delovima hrišćanskog sveta, „profesionalni", punovremeni službenici nisu počeli da se poistovećuju kao neki koji predstavljaju „Crkvu", dok se na „neprofesionalce" gledalo kao na sledbenike umesto na saslužitelje Isusa Hrista. Iz ovog načina razmišljanja, razvio se hijerarhijski sistem u kome je narasla razlika između sveštenstva i laika.

Treba imati na umu biblijske odlomke kao što su 1. Korinćanima 12-14, veliki deo poslanice Efescima i Rimljanima 12. Svi ovi odlomci naglašavaju istinsko bratstvo svih vernika u Isusu Hristu i poniznost koju svi treba da pokažemo dok primenjujemo duhovne darove i službe da bi blagosiljali jedni druge.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je razlika između sveštenstva i laika biblijska?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries