Да ли је разлика између свештенства и лаика библијска?


Питање: Да ли је разлика између свештенства и лаика библијска?

Одговор:
У Библији се не појављују ни реч свештенство нити лаици. Ово су термини који се данас уобичајено користе да се опише „особа за проповедаоницом" наспрам „људи који присуствују служби". Иако верници имају различите позиве и дарове (Римљанима 12:6), сви су они слуге Господње (Римљанима 14:4).

Павле је себе сматрао „братом" и „слугом" са Тихиком (Колошанима 4:7). Исто се односило на Павла и Епафраса (Колошанима 1:7). Ефродит је био Павлов „брат, сарадник и саборац" (Филипљанима 2:25). Павле и Тимотеј су себе називали „слугама" цркве у Коринту (2. Коринћанима 4:5). Павле је сматрао Силу својим „верним братом" (1. Петрова 5:12). Апостоли никада нису говорили у терминима „ми" и „они" у контексту служења Христу. Они су себе сматрали сарадницима са свим верницима у цркви.

Разлика између „професионалне службе" и „лаичке службе" настала је када су цркве престале да бирају вође из својих редова и почеле да их „позивају" са других места. Током барем првог века црквене историје, већина цркава препознала је Божију руку над сопственим члановима, оспособљавајући их и позивајући за улоге вођа. Скоро свако новозаветно помињање вођства локалне цркве, било да је у питању „пастир", „старешина" или „епископ" открива ову чињеницу. На пример, упореди 1. Тимотеју 3:1-7 и 5:17-20 са Делима 20:17-38. Титу 1:5-9 је други пример.

Постепено, ствари су се мењале, док у неким деловима хришћанског света, „професионални", пуновремени службеници нису почели да се поистовећују као неки који представљају „Цркву", док се на „непрофесионалце" гледало као на следбенике уместо на саслужитеље Исуса Христа. Из овог начина размишљања, развио се хијерархијски систем у коме је нарасла разлика између свештенства и лаика.

Треба имати на уму библијске одломке као што су 1. Коринћанима 12-14, велики део посланице Ефесцима и Римљанима 12. Сви ови одломци наглашавају истинско братство свих верника у Исусу Христу и понизност коју сви треба да покажемо док примењујемо духовне дарове и службе да би благосиљали једни друге.

English


Врати се на Српску страну
Да ли је разлика између свештенства и лаика библијска?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога