settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je stvaranje učenika važno?

српски

Odgovor


Stvaranje učenika je način na koji naš Gospod odgovara na molitvu: "Oče naš, koji si na nebesima, neka se sveti ime tvoje; neka dođe carstvo tvoje; neka bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu;" (Matej 6:9-10). U svojoj beskrajnoj mudrosti, Isus je izabrao da upotrebi posvećene sledbenike, svoje učenike, da odnesu poruku spasenja svim ljudima sveta. Uključio je ovo kao zapovest u svojim poslednjim rečima, pre vaznesenja na nebo: "Tada priđe Isus i reče im: meni je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam naložio; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka sveta" (Matej 28:18-20).

Stvaranje učenika je važno, zato što je Gospod izabrao da na taj način proširi Dobru vest spasenja kroz Isusa Hrista. Tokom svoje javne službe, Isus Hristos je proveo tri godine stvarajući učenike—učeći i obučavajući svojih dvanaest izabranih. Dao im je mnogo uverljivih dokaza da je On Sin Božji, obećani Mesija; verovali su u Njega, mada nesavršeno. Govorio je gomili, ali često se povlačio sa učenicima da bude sam sa njima da bi ih naučio šta znače Njegove parabole i čuda. Slao ih je napolje da vrše službu. Takođe ih je naučio da će se uskoro vratiti Ocu nakon svoje smrti i vaskrsenja (Matej 16:21; Jovan 12: 23-36; 14: 2-4). Iako to nisu mogli da shvate, On je učenicima dao ovo zapanjujuće obećanje: " Zaista, zaista, kažem vam, ko veruje u mene činiće dela koja ja činim, činiće i veća od ovih, jer ja idem k Ocu "(Jovan 14:12). Isus je takođe obećao da će poslati svog Duha da bude zauvek s njima (Jovan 14: 16-17).

Kao što je obećano, na Dan Pentakosta, Sveti Duh se spustio sa silom na vernike, koji su zbog toga bili ohrabreni da šire Dobru vest sa svima. Ostatak Dela apostolskih donosi uzbudljiv prikaz svega što je kroz njih postignuto. U jednom gradu protivnici su rekli: „Ovi, što su ceo svet uzbunili, došli su i ovamo" (Dela 17: 6). Mnoštvo ljudi je poverovalo u Isusa Hrista, a takođe su postali i učenici. Kada je došlo do teškog progonstva od strane lažnih učitelja, učenici su se raselili u druga područja i nastavili da se pokoravaju Hristovoj zapovesti. Osnovane su crkvke širom Rimskog carstva, a zatim i u drugim narodima.

Kasnije je, zbog učenika poput Martina Lutera i drugih, Evropa bila otvorena za Evanđelje Isusa Hrista kroz Reformaciju. Na kraju, hrišćani su emigrirali u Novi svet da bi obznanili Hrista. Iako svet još uvek nije u potpunosti evangelizovan, ovaj izazov je realan danas kao nikad pre. Zapovest našeg Gospoda ostaje:„ Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, učeći ih da drže sve što sam vam naložio."

Karakteristike učenika mogu se jednostavno navesti kao:

• onaj ko je siguran u svoje spasenje (Jovan 3:16) i koji deluje pod uticajem Svetog Duga koji prebiva u njemu (Jovan 14: 26-27);

• onaj koji raste u blagodati i poznanju našeg Gospoda i Spasitelja (2.Petrova 3:18); i

• onaj koji nosi Hristov za izgubljne duše muškaraca i žena. Isus je rekao: " Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike na svoju žetvu" (Matej 9:37-38).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je stvaranje učenika važno?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries