settings icon
share icon
Питање

Зашто је стварање ученика важно?

srpski
Одговор


Стварање ученика је начин на који наш Господ одговара на молитву: "Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје; нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу;" (Матеј 6:9-10). У својој бескрајној мудрости, Исус је изабрао да употреби посвећене следбенике, своје ученике, да однесу поруку спасења свим људима света. Укључио је ово као заповест у својим последњим речима, пре вазнесења на небо: "Тада приђе Исус и рече им: мени је дана сва власт на небу и на земљи. Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам наложио; и ево ја сам с вама у све дане до свршетка света" (Матеј 28:18-20).

Стварање ученика је важно, зато што је Господ изабрао да на тај начин прошири Добру вест спасења кроз Исуса Христа. Током своје јавне службе, Исус Христос је провео три године стварајући ученике—учећи и обучавајући својих дванаест изабраних. Дао им је много уверљивих доказа да је Он Син Божји, обец́ани Месија; веровали су у Њега, мада несавршено. Говорио је гомили, али често се повлачио са ученицима да буде сам са њима да би их научио шта значе Његове параболе и чуда. Слао их је напоље да врше службу. Такође их је научио да ц́е се ускоро вратити Оцу након своје смрти и васкрсења (Матеј 16:21; Јован 12: 23-36; 14: 2-4). Иако то нису могли да швате, Он је ученицима дао ово запањујуц́е обец́ање: " Заиста, заиста, кажем вам, ко верује у мене чиниће дела која ја чиним, чиниће и већа од ових, јер ја идем к Оцу "(Јован 14:12). Исус је такође обец́ао да ц́е послати свог Духа да буде заувек с њима (Јован 14: 16-17).

Као што је обећано, на Дан Пентакоста, Свети Дух се спустио са силом на вернике, који су због тога били охрабрени да шире Добру вест са свима. Остатак Дела апостолских доноси узбудљив приказ свега што је кроз њих постигнуто. У једном граду противници су рекли: „Ови, што су цео свет узбунили, дошли су и овамо" (Дела 17: 6). Мноштво људи је поверовало у Исуса Христа, а такође су постали и ученици. Када је дошло до тешког прогонства од стране лажних учитеља, ученици су се раселили у друга подручја и наставили да се покоравају Христовој заповести. Основане су црквке широм Римског царства, а затим и у другим народима.

Касније је, због ученика попут Мартина Лутера и других, Европа била отворена за Еванђеље Исуса Христа кроз Реформацију. На крају, хришц́ани су емигрирали у Нови свет да би обзнанили Христа. Иако свет још увек није у потпуности евангелизован, овај изазов је реалан данас као никад пре. Заповест нашег Господа остаје:„ Зато идите и начините све народе мојим ученицима, учећи их да држе све што сам вам наложио."

Карактеристике ученика могу се једноставно навести као:

• онај ко је сигуран у своје спасење (Јован 3:16) и који делује под утицајем Светог Дуга који пребива у њему (Јован 14: 26-27);

• онај који расте у благодати и познању нашег Господа и Спаситеља (2.Петрова 3:18); и

• онај који носи Христов за изгубљне душе мушкараца и жена. Исус је рекао: " Жетве је много, а радника мало. Молите дакле господара жетве да пошаље раднике на своју жетву" (Матеј 9:37-38).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је стварање ученика важно?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries