settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači stvaranje 'ex nihilo'?

српски

Odgovor


"Ex nihilo" je latinski izraz za „iz ničega“. Izraz "stvaranje ex nihilo" odnosi se na to da je Bog sve stvorio iz ničega. „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (1. Mojsijeva 1:1). Pre tog trenutka nije bilo ničega. Bog nije stvorio univerzum od već postojećih gradivnih elemenata. Počeo je od nule.

Biblija nikada izričito ne kaže da je Bog sve stvorio ni iz čega, ali se to podrazumeva. U Jevrejima 11:3 čitamo: „Verom shvatamo da je svet stvoren Božjom rečju, i to tako da je vidljivo postalo od nevidljivog.“ Naučnici shvataju da ovo znači da je univerzum nastao po božanskoj zapovesti i da nije sastavljen od već postojeće materije ili energije.

Ljudi mogu biti veoma kreativni, ali su nam potrebni materijali od kojih možemo nešto da napravimo. Bog nije tako ograničen. Ovo nam je teško da shvatimo zbog jednog fundamentalnog zakona fizike koji nam je svima poznat, bez obzira da li znamo kako se zove. „Prvi zakon nauke“ kaže da se materija (stvari od kojih je univerzum napravljen) ne može stvoriti ili uništiti. Materija se može pretvoriti iz čvrstog u tečno, tečno u gasovito stanje ili u plazmu i obratno; atomi se mogu kombinovati u molekule i podeliti na sastavne delove; ali materija ne može biti stvorena ni iz čega ili potpuno uništena. I tako nam ova ideja da je Bog sve stvorio iz ničega nije prirodna. To uopšte nije prirodno — natprirodno je.

Izraz "stvaranje ex nihilo" se odnosi na natprirodni događaj koji je bio početak univerzuma. Bio je to trenutak kada je Bog stvorio nešto ni iz čega.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači stvaranje 'ex nihilo'?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries