settings icon
share icon
Питање

Шта значи стварање 'еx нихило'?

srpski
Одговор


"Еx нихило" је латински израз за „из ничега“. Израз "стварање еx нихило" односи се на то да је Бог све створио из ничега. „У почетку створи Бог небо и земљу“ (1. Мојсијева 1:1). Пре тог тренутка није било ничега. Бог није створио универзум од вец́ постојец́их градивних елемената. Почео је од нуле.

Библија никада изричито не каже да је Бог све створио ни из чега, али се то подразумева. У Јеврејима 11:3 читамо: „Вером схватамо да је свет створен Божјом речју, и то тако да је видљиво постало од невидљивог.“ Научници схватају да ово значи да је универзум настао по божанској заповести и да није састављен од вец́ постојец́е материје или енергије.

Људи могу бити веома креативни, али су нам потребни материјали од којих можемо нешто да направимо. Бог није тако ограничен. Ово нам је тешко да схватимо због једног фундаменталног закона физике који нам је свима познат, без обзира да ли знамо како се зове. „Први закон науке“ каже да се материја (ствари од којих је универзум направљен) не може створити или уништити. Материја се може претворити из чврстог у течно, течно у гасовито стање или у плазму и обратно; атоми се могу комбиновати у молекуле и поделити на саставне делове; али материја не може бити створена ни из чега или потпуно уништена. И тако нам ова идеја да је Бог све створио из ничега није природна. То уопште није природно — натприродно је.

Израз "стварање еx нихило" се односи на натприродни догађај који је био почетак универзума. Био је то тренутак када је Бог створио нешто ни из чега.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи стварање 'еx нихило'?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries