settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da imam strast za Hrista?

српски

Odgovor


Ovo pitanje se savršeno uklapa sa najvećom Božjom zapovešću, koja se nalazi u 5. Mojsijevoj 6: 4-5, da volimo svog Boga svim svojim bićem. Evo nekoliko smernica kako to zaključiti iz Svetog pisma:

1) Podrazumeva se da ne možemo voleti nekoga koga ne poznajemo. Upoznajte Boga i ono što je On učinio za vas. Pre nego što je zapovest o ljubavi prema Bogu bila data u 5.Mojsijevoj 6:5, se kaže: „Čuj, Izrailju! Gospod, Bog naš, jedini je Gospod". Jedan aspekt ove izjave je da je On jedinstven i što ga bolje budemo upoznavali, to će nam biti lakše da ga volimo celim svojim bićem. To takođe uključuje upoznavanje onoga što je On učinio za nas. Ponovo, pre nego što je data prva zapovest u 2.Mojsijevoj 20:3, Bog objavljuje šta je učinio za Izrael izvodeći ih iz ropstva u Egiptu. Slično tome, u Rimljanima 12: 1-2, zapovest da prinosimo svoj život kao živu žrtvu počinje rečju, dakle — reč koja treba da nas podseti na svu Božiju milost prema nama koja je opisana u prethodnim poglavljima.

Za da rastemo u ljubavi prema Bogu, treba da ga upoznamo. On se otkriva u prirodi (Rimljanima 1), ali još više kroz svoju Reč. Svakodnevno proučavanje Biblije treba da nam bude stalna navika — deo našeg života kao što je to i svakodnevno hranjenje. Bilo bi dobro da zapamtimo da je Biblija više od knjige; to je zaista Božje ljubavno pismo koje nam otkriva Njegovu ljubav prema nama kroz vekove, posebno kroz delo Isusa Hrista, Njegovog Sina. Bibliju treba da čitamo kao Njegovo pismo, tražeći od Njegovog Svetog Duha da govori našem srcu to što On želi da naučimo toga dana. Pamćenje važnih stihova i odlomaka takođe je neophodno, kao i razmišljanje o načinu kako primeniti ono što smo naučili (Isus Navin 1: 8).

2) Sledi Isusov primer neprestane i dosledne molitve. Kada ispitujemo Isusov život, kao i život Danila i drugih koji su imali strast prema Bogu, otkrivamo da je molitva bila vitalni deo njihovog odnosa sa Bogom (čak i brzo čitanje Jevanđelja i Danilove knjige otkriva ovo ). Kao i kod proučavanja Biblije, molitva — iskrena i otvorena komunikacija s Bogom — je od suštinske važnosti. Ne možete zamisliti muškarca i ženu da rastu u ljubavi jedan prema drugom bez komunikacije, tako da se ne može zanemariti molitva bez da se očekuje da će se ljubav prema Bogu ohladiti. Molitva je deo oružja protiv naših najvećih neprijatelja (Efescima 6:18). Mi može da imamo želju da volimo Boga, ali nećemo uspeti da hodamo sa Njim bez molitve (Matej 26:41).

3) Hodajte blizu sa Njim, SADA. Danijel i njegova tri prijatelja su odlučili da poslušaju Boga i odbili su da naprave kompromis čak i sa hranom koju su jeli (Danilo 1). Ostali koji su iz Jude dovedeni u Vavilon kao zatvorenici sa njima su se izgubili i nikada se više ne spominju. Kada su ubeđenja jevrejskih ratnih zarobljenika bili stavljeni pod još veći izazov, samo su njih nekolicina ostali da stoje sami za Boga (Danilo 3 i 6). Da bismo bili sigurni da ćemo kasnije imati strast prema Bogu, moramo sada da hodamo sa Njim i počnemo da ga slušamo i u najmanjim testovima! Petar je to naučio na teži način prateći Boga „na daljinu", umesto da se bliže identifikuje sa Hristom pre nego što je došao u iskušenje da Ga se odrekne (Luka 22:54). Bog kaže da će tamo, gde je čovekovo blago, biti i njegovo srce. Ulažući svoj život u Njegovu službu i podnoseći progonstvo zbog Njega, naše blago će sve više biti sa Njim, kao i naše srce (Matej 6:21).

4) Eliminišite konkurenciju. Isus je rekao da je nemoguće imati dva gospodara (Matej 6:24). U iskušenju smo da volimo svet (stvari koje prijaju našim očima, čine da se osećamo dobro i da zadovoljavamo svoje telesne želje) (1. Jovanova 2: 15-17). Jakov kaže da je pokušaj da prigrlimo ovaj svet i njegovo prijateljsto, neprijateljstvo (mržnja) prema Bogu i duhovna preljuba (Jakov 4: 4). Moramo se osloboditi tih stvari u svom životu (prijatelja koji bi nas vodili pogrešnim putem, stvari koje nam oduzimaju vreme i energiju i sprečavaju nas da potpunije služimo Bogu, potraga za popularnošću, za imanjem i potraga za fizičkim i emocionalnim zadovoljstvom). Bog obećava da ako budemo tražili Njega, ne samo će ispuniti naše potrebe već će ispuniti i naše želje (Psalam 37: 4-5).

5) Ako zalutate, počnite da radite ono što vam je prvo pomoglo da rastete u ljubavi za Boga. Nije neobično da imamo padove u jednom odnosu. Petar je pao u svom (Luka 22: 54-62), i David je pao u svojim odnosima (2. Samuilova 11), ali oni su ustali i potražili Boga ponovo. Isus u Otkrivenju 2: 4 kaže da se ne radi o „gubljenju" nečije ljubavi već o „napuštanju". Lek za to je da činimo „prva dela", one stvari koje su nam pomogle da rastemo u ljubavi prema Bogu u početku. To uključuje ove gore pomenute stavke. Prvi korak u ovome je ispovest i primanje oproštaja i obnovljenog zajedništva koji su rezultat te ispovesti (1. Jovanova 1: 9). Nema sumnje da će Bog blagosloviti našu želju da imamo strast za Njega i proslaviti svoje ime kroz to.

English



Vrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da imam strast za Hrista?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries