settings icon
share icon
Питање

Како могу да имам страст за Христа?

srpski
Одговор


Ово питање се савршено уклапа са највец́ом Божјом заповешц́у, која се налази у 5. Мојсијевој 6: 4-5, да волимо свог Бога свим својим биц́ем. Ево неколико смерница како то закључити из Светог писма:

1) Подразумева се да не можемо волети некога кога не познајемо. Упознајте Бога и оно што је Он учинио за вас. Пре него што је заповест о љубави према Богу била дата у 5.Мојсијевој 6:5, се каже: „Чуј, Израиљу! Господ, Бог наш, једини је Господ". Један аспект ове изјаве је да је Он јединствен и што га боље будемо упознавали, то ц́е нам бити лакше да га волимо целим својим биц́ем. То такође укључује упознавање онога што је Он учинио за нас. Поново, пре него што је дата прва заповест у 2.Мојсијевој 20:3, Бог објављује шта је учинио за Израел изводец́и их из ропства у Египту. Слично томе, у Римљанима 12: 1-2, заповест да приносимо свој живот као живу жртву почиње речју, дакле — реч која треба да нас подсети на сву Божију милост према нама која је описана у претходним поглављима.

За да растемо у љубави према Богу, треба да га упознамо. Он се открива у природи (Римљанима 1), али још више кроз своју Реч. Свакодневно проучавање Библије треба да нам буде стална навика — део нашег живота као што је то и свакодневно храњење. Било би добро да запамтимо да је Библија више од књиге; то је заиста Божје љубавно писмо које нам открива Његову љубав према нама кроз векове, посебно кроз дело Исуса Христа, Његовог Сина. Библију треба да читамо као Његово писмо, тражец́и од Његовог Светог Духа да говори нашем срцу то што Он жели да научимо тога дана. Памц́ење важних стихова и одломака такође је неопходно, као и размишљање о начину како применити оно што смо научили (Исус Навин 1: 8).

2) Следи Исусов пример непрестане и доследне молитве. Када испитујемо Исусов живот, као и живот Данила и других који су имали страст према Богу, откривамо да је молитва била витални део њиховог односа са Богом (чак и брзо читање Јеванђеља и Данилове књиге открива ово ). Као и код проучавања Библије, молитва — искрена и отворена комуникација с Богом — је од суштинске важности. Не можете замислити мушкарца и жену да расту у љубави један према другом без комуникације, тако да се не може занемарити молитва без да се очекује да ће се љубав према Богу охладити. Молитва је део оружја против наших највец́их непријатеља (Ефесцима 6:18). Ми може да имамо жељу да волимо Бога, али нећемо успети да ходамо са Њим без молитве (Матеј 26:41).

3) Ходајте близу са Њим, САДА. Данијел и његова три пријатеља су одлучили да послушају Бога и одбили су да направе компромис чак и са храном коју су јели (Данило 1). Остали који су из Јуде доведени у Вавилон као затвореници са њима су се изгубили и никада се више не спомињу. Када су убеђења јеврејских ратних заробљеника били стављени под још већи изазов, само су њих неколицина остали да стоје сами за Бога (Данило 3 и 6). Да бисмо били сигурни да ц́емо касније имати страст према Богу, морамо сада да ходамо са Њим и почнемо да га слушамо и у најмањим тестовима! Петар је то научио на тежи начин пратец́и Бога „на даљину", уместо да се ближе идентификује са Христом пре него што је дошао у искушење да Га се одрекне (Лука 22:54). Бог каже да ц́е тамо, где је човеково благо, бити и његово срце. Улажући свој живот у Његову службу и подносећи прогонство због Њега, наше благо ће све више бити са Њим, као и наше срце (Матеј 6:21).

4) Елиминишите конкуренцију. Исус је рекао да је немогуц́е имати два господара (Матеј 6:24). У искушењу смо да волимо свет (ствари које пријају нашим очима, чине да се осец́амо добро и да задовољавамо своје телесне жеље) (1. Јованова 2: 15-17). Јаков каже да је покушај да пригрлимо овај свет и његово пријатељсто, непријатељство (мржња) према Богу и духовна прељуба (Јаков 4: 4). Морамо се ослободити тих ствари у свом животу (пријатеља који би нас водили погрешним путем, ствари које нам одузимају време и енергију и спречавају нас да потпуније служимо Богу, потрага за популарношц́у, за имањем и потрага за физичким и емоционалним задовољством). Бог обец́ава да ако будемо тражили Њега, не само ће испунити наше потребе већ ће испунити и наше жеље (Псалам 37: 4-5).

5) Ако залутате, почните да радите оно што вам је прво помогло да растете у љубави за Бога. Није необично да имамо падове у једном односу. Петар је пао у свом (Лука 22: 54-62), и Давид је пао у својим односима (2. Самуилова 11), али они су устали и потражили Бога поново. Исус у Откривењу 2: 4 каже да се не ради о „губљењу" нечије љубави вец́ о „напуштању". Лек за то је да чинимо „прва дела", оне ствари које су нам помогле да растемо у љубави према Богу у почетку. То укључује ове горе поменуте ставке. Први корак у овоме је исповест и примање опроштаја и обновљеног заједништва који су резултат те исповести (1. Јованова 1: 9). Нема сумње да ц́е Бог благословити нашу жељу да имамо страст за Њега и прославити своје име кроз то.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да имам страст за Христа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries