settings icon
share icon
Pitanje

Šta to znači da imaš strah od Boga?

српски

Odgovor


Za nevernika, strah od Boga je strah od Božijeg suda i večne smrti, koja označava večnu odvojenost od Boga (Luka 12:5; Jevrejima 10:31). Za vernika, strah od Boga označava nešto mnogo različito. Vernikov strah je poštovanje Boga. Jevrejima 12:28-29 je dobar opis ovoga: “Zato, primajući nepokolebljivo carstvo, budimo zahvalni i zahvalnošću služimo ugodno Bogu s poštovanjem i strahom. Jer ’Bog naš je oganj koji proždire.’” Ovo poštovanje i strah su ono što strah Božiji znači za hrišćane. Ovo je dobra motivacija za nas da se potčinimo stvoritelju svemira.

Priče Solomonove 1:7 kažu: “Početak je mudrosti strah Gospodnji.” Sve dok ne razumemo ko je Bog, i nemamo strahopoštovanje prema njemu, mi ne možemo imati pravu mudrost. Istinska mudrost dolazi jedino kroz poznavanje Boga i toga da je On svet i pravedan. Peta Knjiga Mojsijeva 10:12, 20-21 beleži: “Sada dakle Izrael, šta ište od tebe Gospod Bog tvoj, osim da se bojiš Gospoda Boga svoga, a hodiš po svim putevima njegovim i da ga ljubiš i služiš Gospodu Bogu svome iz sveg srca svoga i iz sve duše svoje. Boj se Gospoda Boga svoga, njemu služi i njega se drži i njegovim se imenom kuni. On je hvala tvoja i on je Bog tvoj, koji tebe radi učini velike i zadivljujuće stvari, koje videše oči tvoje.” Strah od Boga je osnova našeg hodanja sa njim, naše službe pred njim, kao i naše ljubavi za njega.

Biblijski strah od Boga kod vernika podrazumeva da on zna koliko mnogo Bog mrzi greh i da se boji njegove osude greha—čak i u životu vernika. Jevrejima 12:5-11 opisuje Božiju disciplinu u životu vernika. Iako to čini u ljubavi (Jevrejima 12:6), ipak je to stvar koje se treba bojati. Dok smo bili deca, strah od roditeljske discipline, bez sumnje nas je sprečio da ne napravimo neke loše stvari. Isto bi trebalo da je istina u našem odnosu sa Bogom. Treba da se bojimo njegove discipline, i zbog toga da težimo da živimo naše živote na način koji je njemu ugodan.

Vernici ne treba da su preplašeni od Boga. Nema razloga da živimo u strahu. Mi imamo njegovo obećanje da nas ništa ne može rastaviti od njegove ljubavi (Rimljanima 8:38-39). Imamo njegovo obećanje da nas nikada neće napustiti niti ostaviti (Jevrejima 13:5). Strah od Boga označava da imamo strahopoštovanje za njega koje silno utiče na način kako živimo naše živote. Strah od Boga označava da ga poštujemo, slušamo, potčinjavamo mu se i proslavlajmo u strahopoštovanju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta to znači da imaš strah od Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries