settings icon
share icon
Питање

Шта то значи да имаш страх од Бога?

srpski
Одговор


За неверника, страх од Бога је страх од Божијег суда и вечне смрти, која означава вечну одвојеност од Бога (Лука 12:5; Јеврејима 10:31). За верника, страх од Бога означава нешто много различито. Верников страх је поштовање Бога. Јеврејима 12:28-29 је добар опис овога: “Зато, примајући непоколебљиво царство, будимо захвални и захвалношћу служимо угодно Богу с поштовањем и страхом. Јер ’Бог наш је огањ који прождире.’” Ово поштовање и страх су оно што страх Божији значи за хришћане. Ово је добра мотивација за нас да се потчинимо створитељу свемира.

Приче Соломонове 1:7 кажу: “Почетак је мудрости страх Господњи.” Све док не разумемо ко је Бог, и немамо страхопоштовање према њему, ми не можемо имати праву мудрост. Истинска мудрост долази једино кроз познавање Бога и тога да је Он свет и праведан. Пета Књига Мојсијева 10:12, 20-21 бележи: “Сада дакле Израел, шта иште од тебе Господ Бог твој, осим да се бојиш Господа Бога свога, а ходиш по свим путевима његовим и да га љубиш и служиш Господу Богу своме из свег срца свога и из све душе своје. Бој се Господа Бога свога, њему служи и њега се држи и његовим се именом куни. Он је хвала твоја и он је Бог твој, који тебе ради учини велике и задивљујуће ствари, које видеше очи твоје.” Страх од Бога је основа нашег ходања са њим, наше службе пред њим, као и наше љубави за њега.

Библијски страх од Бога код верника подразумева да он зна колико много Бог мрзи грех и да се боји његове осуде греха—чак и у животу верника. Јеврејима 12:5-11 описује Божију дисциплину у животу верника. Иако то чини у љубави (Јеврејима 12:6), ипак је то ствар које се треба бојати. Док смо били деца, страх од родитељске дисциплине, без сумње нас је спречио да не направимо неке лоше ствари. Исто би требало да је истина у нашем односу са Богом. Треба да се бојимо његове дисциплине, и због тога да тежимо да живимо наше животе на начин који је њему угодан.

Верници не треба да су преплашени од Бога. Нема разлога да живимо у страху. Ми имамо његово обећање да нас ништа не може раставити од његове љубави (Римљанима 8:38-39). Имамо његово обећање да нас никада неће напустити нити оставити (Јеврејима 13:5). Страх од Бога означава да имамо страхопоштовање за њега које силно утиче на начин како живимо наше животе. Страх од Бога означава да га поштујемо, слушамо, потчињавамо му се и прославлајмо у страхопоштовању.Врати се на Српску страну

Шта то значи да имаш страх од Бога?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries